Wys. wieży z sześcianów.
maro:

Krzyś postanowił wybudować wieżę z klocków, wg następującego szkicu projektu. [RYSUNEK]
Ma do dyspozycji 210 sześciennych klocków o wysokości 4cm. Jak wysoką wieżę może
zbudować?
22 kwi 20:54
Basia: Policz klocki w pierwszym rzędzie na dole. To a1
Potem w drugim.To a2
I tak dalej.
Jaki ciąg otrzymasz ?
22 kwi 20:56
maro: Mam ciąg arytmetyczny rosnący o różnicy r=1.
a1=1
a2=1
.
.
.
a210=210
S210=1+2102*210=22155
Nie mam pojęcia co dalej liczyć.
22 kwi 21:15
maro: *a210=210
*S210=1+2102*210=22155
22 kwi 21:16
Basia: Nie o to chodzi. Nie wiesz ile będzie "pięter", ale wiesz, że suma wszystkich klocków
wynosi 210.
S
n = 210 n − liczba pięter (szukane)
| | a1+an | | a1 + a1 + (n−1)*r | | 2a1+ (n−1)*r | |
Sn = |
| *2 = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(1+n)*n = 420
n
2 + n − 420 = 0
rozwiązujesz równanie kwadratowe
pamiętaj, że n∈N
+
znalezione n (liczbę pięter) mnożysz przez 4 (wysokość klocka czyli piętra)
i masz wysokość wieży
22 kwi 21:28