?
Anula: dla jakich wartości x wyrażenia w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny 7+x, 9+2x,
11+3x? wyszło mi 0=0 wiec co mam napisać?
5 maj 10:43
picia: a jak to liczylas?
5 maj 10:46
krystek: Tożsamość i dla każdego x
5 maj 10:48
Anula: no że 9+2x=7+x+11+3x/ 2 i wyszło 0=0 ale jaka tożsamość?
5 maj 10:53
picia: no ze dla wszystkich R tworza c arytmetyczny
5 maj 10:54
krystek: Podstaw za x każdą liczbę i zauważ ,że otrzymane liczby będą tworzyły ciąg arytmetyczne.
0*x=0
5 maj 10:55
Anula: no tak wszystkie bd sie równały 0 okej dzięki
5 maj 11:01
krystek: | | b | |
zapamiętaj 0*x= b (jakaś liczba) ⇒sprzeczność ponieważ miałabyś x= |
| |
| | 0 | |
5 maj 11:08