granica funkcji
dolphin089: lim przy x−>pi sin5x/sin6x
Czesc, wiem, że ta strona jest poświęcona matematyce w liceum, ale w jednym z działów znajdują
się też granice, więc chyba mieści się w zakresie tej strony. Czy mógłbym poprosić o wskazówkę
jak rozwiązać taką granicę?
5 maj 10:42
Aga1.: | | 0 | |
sin5π=0 i sin6π=0 otrzymujemy [ |
| ] |
| | 0 | |
korzystasz z reguły de i
'Hospitala
Obliczasz pochodną mianownika i licznika i liczysz granicę
(sin5x)
'=5cos5x
(sin6x)
'=6cos6x
| | sin5x | | 5cos5x | | 5*1 | | 5 | |
lim x→π |
| =limx→π |
| = |
| = |
| |
| | sin6x | | 6cos6x | | 6*1 | | 6 | |
5 maj 11:01
dolphin089: aha zapomniałem dodać, że nie można używać reguły de Hospitala
5 maj 11:10
f: to może tak:
podstawić y = π − x, x = π − y
| | sin5(π − y) | | sin(5y) | |
limy→0 |
| = limy→0 |
|
|
| | sin6(π − y) | | sin(6y) | |
| | sin(5y) | 6y | 5y | | 5 | |
= limy→0 |
|
|
| = |
|
|
| | 5y | sin(6y) | 6y | | 6 | |
5 maj 11:36
dolphin089: Pomysł ciekawy tylko chyba się wynik nie zgadza bo (w ramach sprawdzenia) przy użyciu de
| | 5 | |
Hospitala wychodzi mi − |
| |
| | 6 | |
5 maj 12:04
f: tak, już widzę:
sin5(π−y) = sin(−5y+4π+π) = sin(−5y+π) = sin5y
ale
sin6(π−y)=sin(−6y+6π) = sin(−6y) = − sin(6y)
5 maj 12:20