logarytmy
Magda: Sprawdź, czy log(2+√3) = −log(2−√3)
5 maj 10:37
Dżoli: ja bym zrobiła tak:
−log(2−√3)= log(2−√3)−1= log12−√3
5 maj 10:52
Dżoli: ale lepiej niech ktoś jeszcze to sprawdzi
5 maj 10:53
krystek: i usunąć niewymierność i L=P
5 maj 10:53
Magda: Wszystko się zgadza, dziękuję
5 maj 10:55
Dżoli: czyli tak:
| | 1 | | 1*(2−√3) | | 2−√3 | | 2−√3 | |
log |
| = |
| = |
| = |
| = −2+√3 |
| | 2−√3 | | 2−√3*√3 | | 2−3 | | −1 | |
coś mi chyba tu nie wyszło ale nie wiem co...
5 maj 11:13
krystek: 22−(√3)2=1 tu popełniłeś błąd
5 maj 11:22
Dżoli: aha, no tak. więc powinno być tak:
| | 1 | | 1*(2+√3) | | 2+√3 | |
log |
| = log |
| =log |
| = log2+√3 |
| | 2−√3 | | (2−√3)(2+√3) | | 1 | |
5 maj 11:45
Dżoli: czy dobrze to zrobiłam?
5 maj 13:41
pigor: ... nic nie usuwać, tylko krok dalej u
Dżoli , czyli
log 12−√3 = log1−log(2−
√3) = 0 − log(2−
√3) =
−log(2−√3). ...
5 maj 13:55
pigor: przepraszam, ale coś nie tak u mnie , nie zrozumiałem
a tak od początku to ja bym robił np. tak :
5 maj 13:58
pigor: | | 2+√3 | | 4−3 | | 1 | |
L=log(2+√3)= log |
| = log |
| = log |
| = |
| | 1 | | 2−√3 | | 2−√3 | |
=log(2−
√3)
−1= −log(2−
√3)=
P . ...
5 maj 14:02
Dżoli: ale Ty doprowadziłeś do tej samej postaci co na początku więc tak naprawde to nic z tego nie
wynika...
5 maj 14:03
Dżoli: pomoże ktoś?
5 maj 14:31
Dżoli:
5 maj 15:19
Basia:
Dżoli przecież pigor Ci to elegancko udowodnił, czego jeszcze chcesz ?
5 maj 16:23