Stereometria-pomoc y
artur : W ostrosłupie prawiddłowym czworąkątnym kąt ostry ściany bocznej przyw wierzchołku
ostrosłupa ma miarę (alfa). Oblicz tanges kąta ostrosłupa beta, jaki tworzy z
płaszczyzną podstawy płaszczzyna przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa oraz przzez
środki dwóch sąsiednich boków podstawy.
22 kwi 20:47
Basia: Pomagam.
22 kwi 20:59
artur :
22 kwi 21:01
13LateK: hey czyżbyś przygotowywał się do matury z takeij zielono niebieskiej ksiązki z arkuszami?
22 kwi 21:04
artur : 
probuje, jest mocna
22 kwi 21:07
Basia:

a = 2h
b*tg
α2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | a2 | |
sinα2 = |
| b − krawędź boczna |
| | b | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d = a
√2
H
2 + (
d2)
2 = b
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h
p2 = H
2 + (
d4)
2
| | a2*cosα | | a2*2 | |
hp2 = |
| + |
| |
| | 4 | | 16 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie gwarantuję, że nie pomyliłam się w rachunkach
sprawdź i dokończ
22 kwi 21:22
artur : brak slow
22 kwi 21:34
artur : zad1 promień okręgu opisanego na podstawie prawidłowego ostrosłupa trójkątnego r=10cm.
długosc krawędzi bocznej l = 15cm oblicz:
a) wysokosc ostrosłupa i długosc krawędzi podstawy
b) miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa
c) objętosc ostrosłupa
d) pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
zad2 Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest romb o
przekątnej długosci 12 cm i 16 cm, a przekątna ściany bocznej ma długosc 22 cm
1 cze 22:08