analityczna
DżejDżej: W trójk¹cie ABC, w którym A(–2, –2) oraz B(4, 4), kąt przy wierzchołku B jest rozwarty. Bok AC
zawiera się w prostej k: x – 3y – 4 = 0. Środek okręgu opisanego na trójkącie ABC znajduje się
w odległości 10 od boku AC. Wyznacz równanie tego okręgu.
Zrobiłem tak :
1)wyznaczyłem prostą zawierającą bok |AB|
2)prostą prostopadłą do niej przechodzącą przez środek |AB|
3) odległość środka od prostej k =
√10
wyszły mi dwa rozwiązania x
1=5, y
1=−3 x
2=0, y
2=2
No i teraz pytanie dla czego odrzucam x
2, y
2