Wykaż
Henio: Wykaż że dla każdej liczby naturalnej n liczba 24n+1+34n+1 jest podzielna przez 5
5 maj 09:13
f: chyba trochę na około − ale wychodzi:
34n+1 = 3*81n (zatem, ostatnia cyfra tej liczby to 3),
aby suma 24n+1+34n+1 była podzielna przez 5, to ostatnia cyfra 24n+1 musi być 2 (bo 7
nie będzie)
czyli trzeba teraz pokazać, że liczba 24n+1 jest postaci (10*k+2), czyli, że
24n+1 − 2 jest podzielna przez 10,
=2(24n−1), zatem 24n−1 ma być podzielna przez 5
i to możemy zrobić indukcyjnie:
24n−1
n = 1
16−1 = 15 , dobrze
zał.
5 | 24n−1 ⇔ 24n−1 = 5m
teza:
5 | 24(n+1)−1
dowód:
24(n+1)−1 = 2(4n+5)−1= 24 24n+1 − 1 = 24( 24n − 1 ) + 24 − 1
= 24(24n−1) + 15 = 5( 24m + 3)
5 maj 10:38
f: jakieś brednie napisałem w dowodzie, jeszcze raz:
24(n+1)−1 = 24n+4−1= 24 24n − 1 = 24 ( 24n − 1) + 24 − 1 = ...
5 maj 10:43
Henio: W jaki sposób zauważyłeś że ostatnia cyfra drugiego wyrażenia to jest 3
5 maj 12:54
f: zrobiłem to trochę intuicyjnie, jak mnożymy pisemnie:
81
* 81
−−−−−
....1
....1
* 81
−−−−−−−
.......1
itd., ostatnia cyfra zaszwe będzie 1, po przemnożeniu przez 3 , będzie 3
aby było formalnie to też trzeba to uzasadnić,
uzasadnijmy, że 81n − 1 jest podzielne przez 10
dla 1 − ok
teza: 81n − 1 = 10m
zał: ...
dowód: 81(n+1) −1 = 81( 81n −1 ) + 80 = 81(10m)+80
5 maj 13:17
Mila: 24n+1+34n+1=
=2*16n+3*81n=.............2+.....3= ... 5 cyfra jedności 5 zatem liczba podzielna przez 5
16n=.......6 cyfra jedności 6
81n=........1 cyfra jedności 1
5 maj 14:56