TURYSTA PRZEBYŁ DROGĘ.
AnnBe: Jak obliczać zadania typu: TURYSTA PRZEBYŁ DROGĘ

Pomóżcie.
5 maj 09:04
Henio: Musisz dać jakiś przykład to będziemy ci podpowiadać jak to zrobić.
5 maj 09:13
psik: Z miejscowości A do B odległej od A o 160 km wyruszył samochód i rowerzysta. Prędkość
rowerzysty jest o 50 km/h mniejsza od prędkości samochodu. Czas przejazdu samochodu jest o 3
godz. i 20 min.krótszy od czasu przejazdu rowerzysty. Oblicz średnie prędkości samochodu i
rowerzysty.
Przykład
5 maj 09:20
psik: dobra, ja postaram się rozwiązać choć widziałem część odpowiedzi

.
V
r = V
s − 50 (jednostki sobie daruję, przynajmniej tutaj)
s = 160
V
r*t
r = 160
V
s*t
s = 160
| | 10 | |
(Vs − 50)(ts + |
| ) = 160 (I) |
| | 3 | |
V
s*t
s = 160
i korzystam z tego że:
| | 160 | |
ts = |
| podstawiając do I równania |
| | Vs | |
| | 160 | | 10 | |
(Vs − 50)( |
| + |
| ) = 160 |
| | Vs | | 3 | |
równanie z 1 niewiadomą.Mnożę nawiasy.
| | 10 | | 8000 | | 500 | |
160 + |
| Vs − |
| − |
| = 160 |
| | 3 | | Vs | | 3 | |
| 10 | | 8000 | | 500 | |
| Vs − |
| − |
| = 0 | * Vs |
| 3 | | Vs | | 3 | |
| 10 | | 500 | |
| Vs2 − |
| Vs − 8000 = 0 |*3 |
| 3 | | 3 | |
10V
s2 − 500V
s − 24000 = 0 | :10
V
s2 − 50V
s − 2400 = 0
Δ = 2500 + 9600 = 12100
√Δ = 110
| | 50+110 | | km | |
Vs = |
| = 80 [ |
| ] bo tu już muszę. |
| | 2 | | h | |
drugi pierwiastek będzie ujemny więc nie spełnia warunków zadania.
Chyb dobrze.
5 maj 14:26
psik: Generalnie dąży się do układu równań a potem do równania z tylko 1 zmienną!, musisz kombinować
tak żeby inne ci poznikały, ale korzystając z jakichś prawdziwych własności. Potem zazwyczaj
wychodzi f.kwadratowa, pierwiastki i koniec. Fajne jeszcze było jak się mijali rowerzyści
chyba ale teraz nie mogę znaleźć
5 maj 14:28