...
Magda: zad.1
Gdy Mikołaj stoi wieczorem 3m od latarni, to rzuca cien, ktory ma dlugosc 1m. Mikołaj ma 1,6m
wzrostu. Jaka jest wysokość latarnii?
zad.2
Rzucamy trzema monetami. NIech A oznacza zdarzenie, ze co najmniej na jednej z monet wypadnie
orzel. ile wynosi prawdopodobienstwo zdarzenia przeciwnego do A.
zad.3
| | 1 | |
Dane sa cztery liczby: a=log3 2, b=logπ 10, c=log12 |
| , d=log√2 3√2. ile |
| | 3 | |
z nich nalezy do przedzialu (0,1)? nie wiem w ogole jak obliczyc log...
zad.4
Ile wynosi cosα=o,5
0,5
5 maj 09:02
Henio:

masz rysunek do 1, zastanów się jak to można wyliczyć
5 maj 09:19
Ratarcia: skorzystaj z Talesa ; )
5 maj 09:22
Henio: zad 2
zrób sobie drzewko i ci wyjdzie
zdarzenie przeciwne to że nie wypadnie orzeł
zad 3
oznacz log39 do jakiej potęgi podnieść 3 żeby było 9, tutaj 2
zad 4
cosα=0.51/2 = cosα=√0.5 = √2/2
5 maj 09:24
Henio: w zadaniu 1 również możesz skorzystać z jednej z funkcji trygonometrycznych
5 maj 09:25
Magda: dziekuje
5 maj 11:39