funkcja liniowa.
humanistkaa: 1. Wyznacz wzór funkcji liniowej wiedząc, że f(2)=4 i f(1)=−2
2. Dana jest funkcja f(x)=(2m−5)x−2m+1, wyznacz paramentr m , tak aby:
A) miejscem zerowym funkcji była liczba 4
B) funkcja nie miała miejsc zerowych
C) wykres funkcji przecinał ujemną półoś osi oy
D) wykres był rownoległy do wykresu funkcji: y=x+5
proszę o pomoc w tych zadaniach
5 maj 08:43
psik: 1. jest naprawdę proste układ dwóch równań, podstawiamy do postaci y=ax+b
masz dwa punkty (2,4) i (1,−2) należące do tej funkcji, podstawiasz za (x,y) szukasz a i b i
koniec.
Dasz radę!
2.
A) 0=(2m−5)*4−2m+1
miejsce zerowe czyli dla f(4) funkcja ma wartość zero!
8m−20−2m+1=0
6m=19
B) Aby funkcja nie miała miejsc zerowych musi być stała
czyli współczynnik przy x musi być 0, tak żeby nie była to już funkcja liniowa tylko konkretna
wartość
2m−5=0
2m=5
5 maj 09:11
psik: Aby przecinała ujemną półoś osi OY to nasz współczynnik 'b' musi być ujemny ( punkt przecięcia
z osią oy to (0,b) )
y = ax + b
w twojej funkcji twoim 'b' jest −2m+1
−2m+1<0
−2m<−1 |: (−2)
5 maj 09:15
psik: D) Aby dwie funkcje liniowe były do siebie równolegle muszą mieć ten sam współczynnik
kierunkowy 'a'.
y=x+5
Widać że tutaj a wynosi 1
czyli 2m−5 musi być równe 1
2m−5=1
2m=6
m=3
5 maj 09:17