`
Daniel: Równania 3x−y−4=0 oraz 0,6x−0,2y=0,8 opisują proste w układzie wspołrzędnych ,które
A. Przecinają się pod kątem prostym. B. pokrywają się C. są równoległe i nie pokrywają
się
D. przecinaja się pod innym kątem niż 90 stopni. Proszę o pomoc w tym zadaniu.
4 maj 23:27
krystek: zapisz je w postaci kierunkowej y=ax+b
4 maj 23:28
Daniel: no pierwsza jest y=3x+4 a druga
4 maj 23:32
Daniel: nie wiem jak tamtą zapisać
4 maj 23:32
DżejDżej:
y2=ax+b
y2=cx+d
proste są równoległe gdy a=c
proste są prostopadłe gdy a= −U{1}{c
proste się pokrywają (z czego wynika że muszą być równoległe) gdy ax+b=cx+d
jeżeli proste nie są równoległe lub prostopadłe to MOGĄ się przecinać pod dowolnym kątem, aby
sprawdzić czy się przecinają porównujesz jedną do drugiej i w tedy powinny ci wyjść 2 pkt
wspólne
4 maj 23:32
DżejDżej: | | 1 | |
proste równoległe a=− |
| |
| | c | |
4 maj 23:33
Mila: 0,6x−0,2y=0,8/*10
6x−2y=8 /:2 dokończ
5 maj 00:14