funkcja wykładnicza
Michaś: Rozwiąż nierówność:
42x−1 > 64 √2
4 maj 23:21
Saizou : 64=43
42x−1>43√2
4 maj 23:22
Basiek: 4
2x−1>4
3√2
2x−1>3
√2
4 maj 23:22
Michaś: a czy nie można tego
√2 zapisać jako (4
3)
2 1/2 = (4
3)
5/2 i potem 4
15/2
4 maj 23:26
Basiek: Nie mam pojęcia, skąd Ci się wzięło 3)2*1/2
4 maj 23:31
Michaś: chodzi mi o zamienienie √2 na 2 do potęgi 1/2
4 maj 23:33
Basiek: Wydaje mi się, że nie możesz tak tego rozpisać.
4 maj 23:34
4 maj 23:46
Basiek: No chyba nie z tej nierówności.
4 maj 23:46
Michaś: a zobacz jak ci wyjdzie równanie: 42x−1 > 64√2, może źle zapisałem sobie przykład.
4 maj 23:55
picia: | | 15 | |
wtrace sie bo Basiek nie odpisuje. tez nie. mi wyszlo x> |
| |
| | 8 | |
5 maj 00:15
Michaś:
wyszło mi:
2
2(2x−1) > (2
2)
3 * 2
12
2
6 * 2
12
2
132
2
4x−2 > 2
132
4x − 2 >
132
4x =
132 +
42
4x =
172
x =
172 :
14 =
178
5 maj 00:35
picia: a co do postu z 23:26 to tam by bylo (4 do 3)do 2 i ta dwojka do 1/2. i nie mozna sobie tego
wymnozyc. po prostu wynik by wyszedl:
5 maj 00:37
picia: to masz cos zle w tej nierownosci.dobrze liczymy.a Ty z uporem piszesz x =...
5 maj 00:41
picia: | | 17 | | 17 | |
w tym drugim to wychodzi x> |
| ale Ty pisales |
| |
| | 8 | | 18 | |
5 maj 01:29
Michaś: przepraszam za pomylke
5 maj 02:56