Wielomian
DżejDżej: Jednym z pierwiastków wielomianu W(x) stopnia trzeciego jest liczba 1, a suma pozostałych
dwóch pierwiastków jest równa 0. Do wykresu tego wielomianu należy punkt A(3, 1). Wiedząc,
że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x – 2) jest równa –2, wyznacz wzór tego
wielomianu i uporządkuj go malejąco.
Mam problem z tym zadaniem
W(x)=ax
3+bx
2+cx=d
W(1)=0
W(3)=1
W(2)=−2
Brakuje mi jeszcze jednego równania, nie wiem jak wykombinować coś z tą sumą

Pomoże ktoś?
4 maj 22:44
DżejDżej: dobra już znalazłem rozwiązanie
W(x)=a(x−1)(x−b)(x−b)
4 maj 22:49
Grześ: nie lepiej zauwazyć, że:
x
1=1
x
2=−x
3
, czyli wielomian sie prezentuje:
W(x)=a(x−1)(x−x
3)(x+x
3) oraz:
W(3)=1 i W(2)=−2
układ równań z dwoma niewiadomymi(a oraz x
3 )
4 maj 22:49
DżejDżej: interesuje mnie czy nie da się tego zrobić jakoś inaczej?
z vieta czy coś?
4 maj 22:53
Grześ: nie, raczej nie

I tak otrzymujesz prosty układ
4 maj 22:54