a
Xenoa: jak uprościć wyrażenie
4 maj 22:43
DżejDżej: ze wzorów skróconego mnożenia
x2−4=(x−2)(x+2)
4 maj 22:45
Xenoa: No tak !
4 maj 22:46
4 maj 22:48
Xenoa: w zał. zrobiłam Δ, ale co dalej ?
4 maj 22:51
krystek: nic nie masz wspólnych czynników , a licznik dobrze przepisałaś?
4 maj 22:52
picia: policz x1 i x2
4 maj 22:53
4 maj 22:53
Xenoa: policzyłam, wyszło mi x1=−3 a x2=1
4 maj 22:54
picia: x przed nawias w liczniku a w mianowniku na postac iloczynowa
4 maj 22:55
Xenoa: ok
4 maj 22:55
Xenoa: no dobra, ale x= ?
bo pod postać mam a(x−x1)(x−x2) → 1(x−(−3)(x−1)
4 maj 22:57
Eta:
| x(x−1) | |
| =............... |
| (x+3)(x−1) | |
4 maj 22:58
picia: (x+3)(x−1)
4 maj 22:58
4 maj 22:58
Xenoa: wiedziałam że coś pogmatwałam.
4 maj 22:59
Eta:
4 maj 22:59
krystek: Witaj
Eta jaka jednomyślność w zapisie

juz odstresowałaś się?
4 maj 22:59
Xenoa: Mam. Wkońcu wszystko skończyłam !

Dzięki wszystkim

Eta − dziękuje za 2 jabłka

wisze Ci dobrą
4 maj 23:00
Eta:
Witaj
krystek 
Taaak ........ dobra herbata i jest ok

(czasem źle znoszę "niestosowne komentarze"
4 maj 23:02