Dowód
Ota: Udowodnij, że jeżeli a>0, b>0, c>0 oraz a+b+c=1, to:
1a+1b+1c≥9
4 maj 22:37
Ota: Pomoże ktoś?
4 maj 23:04
Godzio:
| a + b + c | | 3 | |
| ≥ |
| (ŚA ≥ ŚH) |
| 3 | | | |
4 maj 23:15
Ota: Niestety ale chyba nie bardzo rozumiem skąd to się wzięło?
4 maj 23:20
blogther: co to jest ta srednia harmoniczna drugi raz cos takiego widze i to drugi raz przy tym zadaniu
jest jeszcze jakis prostszy ale to prostszy sposob na rozwiazanie tego zadania?
4 maj 23:22
Eta:
2 sposób:
| | a | | b | |
z nierówności : |
| + |
| ≥2 |
| | b | | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1( |
| + |
| + |
| ) = (a+b+c)*( |
| + |
| + |
| )= |
| | a | | b | | c | | a | | b | | c | |
| | b | | c | | a | | c | | a | | b | |
= 1+ |
| + |
| + |
| +1+ |
| + |
| + |
| +1= |
| | a | | a | | b | | b | | c | | c | |
| | a | | b | | c | | a | | c | | b | |
= 3 +( |
| + |
| )+( |
| + |
| )+ ( |
| + |
| )≥3+2+2+2 =9 |
| | b | | a | | a | | c | | b | | c | |
4 maj 23:25
blogther: a skad otrzymujemy taka nierownosc ab + ba ≥ 2
4 maj 23:27
blogther: jak widze rozwiazanie jest duzo łatwiejsze ale nie wiem skad sie to bierze
4 maj 23:28
Eta:
b
2+a
2≥2ab
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
c.n.u
4 maj 23:31
Eta:
Wiedziałam,że o to zapytasz
4 maj 23:31
Eta:
Łatwiejszy jest dowód podany przez
Godzia
4 maj 23:32
blogther: mam podobne zadanie i tez nie moge sobie z nim poradzic na pierwszy rzut oka wyglada to na
zastosowanie wzorow skroconego mnozenia zaraz napisze tylko poczekajcie okey
4 maj 23:34
blogther: no tak wle co to jest ta srednia harmoniczna to jest moje drugie spodkanie z tym pojeciem
4 maj 23:35
blogther: liczby nie zerowe a b c spełnija warunek a
3 + b
3 = 2c
3
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| a2 +ac + c2 | | c2 +cb + b2 | | a2 +ab + b2 | |
4 maj 23:37
4 maj 23:40
blogther: | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
|
|
| a2 +ac + c2 | | c2 +cb + b2 | | a2 +ab + b2 | |
pierwsze co zrobiłem to
| a−c | | c−b | | 2(a−b) | |
| + |
| = |
|
|
| (a−c)(a2 +ac + c2) | | (c−b)(c2 +cb + b2) | | (a−b)(a2 +ab + b2) | |
| a−c | | c−b | | 2(a−b) | |
| + |
| = |
| co dalej i czy potrzebnie to zrobiłem? |
| a3−c3 | | c3−b3 | | a3−b3 | |
4 maj 23:41
blogther: nie prosze o rozwiazanie tylko o podpowiedz co dalej
4 maj 23:43
pigor: ... ale z założenia masz : a
3+b
3=2c
3 ⇔ a
3−c
3 = c
3−b
3 , więc .dalej ..
4 maj 23:46
Eta:
a3+b3=2c3 ⇒ a3−c3= c3−b3
4 maj 23:52
blogther: czyli co
| 2(a −c) | | 2(a −b) | |
| = |
|
|
| 2(a3 −c3) | | 2c3 | |
| (a −c) | | (a −b) | |
| = |
| |
| (a3 −c3) | | c3 | |
4 maj 23:55
Eta:
Dodatkowo z założenia a
3−b
3= 2c
3−2b
3 ⇒ a
3−b
3= 2(c
3−b
3)
teraz już z górki
4 maj 23:58
Eta:
Nie tak
| a−c | | c−b | | a−b | | a−b | |
| + |
| = |
| = |
| =.......... |
| c3−b3 | | c3−b3 | | c3−b3 | | | |
5 maj 00:02
blogther: w tych zadaniach jest za duzo dopisywania roznych rzeczy ja za takimi zadaniami nie przepadam
ale nie zabardzo widze Eta gdzie ja miłbym zastosowac twoje przekształcenia do moich
wyliczen
5 maj 00:02
blogther: nic z tego nie bedzie jak takie zadanie na maturze bedzie to od razu albo pomine albo wykonam
tylko tej operacje ktore bede potrafił
5 maj 00:03
Eta:
To są łatwe dowody, trzeba tylko nieco potrenować
5 maj 00:05
blogther: jutro sie tym zajme od rumpka mam jakos strone z tego typu zadaniami
mam jeszcze takie zadanie
5 maj 00:07
blogther: Trapez równoramienny jest opisany na okręgu. Suma długości krótszej podstawy i ramienia
trapezu jest równa 30. Wyraź pole tego trapezu jako funkcję długości jego ramienia. Wyznacz
dziedzinę tej funkcji.
5 maj 00:07
blogther:
5 maj 00:11
blogther: d + c = a + b
b + d = 30
nie umiem wyznaczyc tutaj wysokosci w pitagorasa chyba trzeba to policzyc ale nie wiem jak
zapisac ten krotki bok na podstawie a
5 maj 00:13
blogther: nie mam pojecia jak ugrusc to zadanie
5 maj 00:16
kylo1303: Pamietaj ze to trapez rownoramienny, bo widze ze wprowadziles 2 niewiadome na ramionach.
5 maj 00:23
blogther: a + b = 2c własnie w podpowiedzi do zadanie było to napisane i sie dziwiłem skad sie to wzieło
5 maj 00:24
blogther: dobra dzieki za pomoc jutro sie to tego zadania zabiore dobranoc
5 maj 00:24
Eta:

b+c=30 ⇒ c= 30−b i a+b= 2c ⇒ a= 2c−b = 3c−30
| | a−b | |
x= |
| = ...... = 2c −30 |
| | 2 | |
h
2= c
2−x
2 =......... dokończ
5 maj 00:27
Eta:
Z warunku opisania trapezu na okręgu ( suma długości a+b = c+c)
5 maj 00:28
pigor: ... np. tak :
b+r=30 i b+a=2r ⇒
b=30−r i
a=2r−b=2r−30+r=
3r−30 , oraz
h
2 = r
2− (
12(a−b))
2 = h
2=r
2−
14(4r−60)
2 = r
2−4(r−15)
2 =
= (r−2r+30)(r+2r−30) = −3(r−30)(r−10) ⇒
h=√−3(r−30)(r−10) ,
więc
P(r) = 12(a+b)h =
12*2r
√−3(r−30)(r−10) =
r √−3(r−30)(r−10) ,
gdzie r∊
(10; 30)=D − szukana dziedzina funkcji P . ...
5 maj 00:28
Eta:
No i
pigor się "wychylił" i finał
5 maj 00:30
blogther: no nie wiedziałem własnie jak zapisac ta długosc x
5 maj 00:31
kylo1303: pigor Tak na przyszlos to blogther jest uzytkownikiem naprawde ambitnym i stara sie
sam robic zadania, takze lepiej by bylo jakby ograniczyc sie do podpowiedzi, naprowadzenia na
dobry tok rozumowania. Pozdrawiam.
5 maj 00:32
Eta:
@
pigor ........ co oznaczyłeś przez "r" ?
Kolizja oznaczeń ( r − dł. promienia )
5 maj 00:32
blogther: probowałem jakos tak ze to a = b + 2x no to x = a − b − x a ty to po prostu podzieliłas przez
dwa teraz dopiero to zauwazyłem
5 maj 00:33
pigor: ...

przepraszam, ale sprawdźcie, czy gdzieś sie nie kopnąłem , bo ... było szybko i online
tak już też na dobranoc ...
5 maj 00:34
Eta:
| | a−b | |
W każdym trapezie równoramiennym x= |
| |
| | 2 | |
5 maj 00:34
pigor: ... moje r to ramię trapezu , czyli twoje c , też przepraszam, ale jak pisałem, nie
widziałem twojego rysunku
5 maj 00:35
blogther: dziedzina to (15;30)
5 maj 00:36
Eta:
Zwykle, jeżeli jest mowa o okręgu , to ramię oznaczamy inną literką, właśnie
po to by nie wprowadzać kolizji oznaczeń
5 maj 00:38
pigor: ..., do
kylo1303 hmm... , ja widzę nawet jego jej przerost (czytaj − brak pokory),
dlatego wydaje mi się , że nie zaszkodzi mu podrzucić ...

co nieco , bo przy moich
rozwiązaniach trzeba poruszać głową , a ze swoimi rozwiązaniami, może się on po prostu na
maturze ... nie wyrobić w czasie

. ...
5 maj 00:44
kylo1303: No tez prawda, jesli chodzi o podawanie pelnych rozwiazan to jedni przeanalizuja i sie
czegos naucza, ale sa tez tacy co przepisa do zeszyciku i uznaja za zrobione

Ja juz lece
spac, dobranoc wszystkim.
5 maj 01:00
yhym: | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a | | b | | c | | a+b+c | |
Da ktoś wynik z objaśnieniem?
29 kwi 23:37
PW: To co napisał Godzio: nierówność między średnią arytmetyczną a harmoniczną. Twierdzenie to mówi
jeszcze kiedy ma miejsce równość − wtedy i tylko wtedy, gdy składniki są równe, w tym wypadku
a=b=c
29 kwi 23:52
pigor: ..., na pewno wszystko napisała(e)ś ?, np. gdzie masz jakieś założenie

napisz ""toto" porządnie w nowym temacie (poscie), bo ja np. nie mam zamiaru
się domyślać o co ci (autorowi) chodzi . ...
29 kwi 23:55