Trygonometria
Krl: | | π | | 9 | |
Oblicz tg(α− |
| ) wiedząc, że cosα= |
| i α jest kątem ostrym |
| | 4 | | 41 | |
| | α | |
Zamieniłem ten tg na −ctg( |
| ), ale chyba zamieszałem. Pomoże ktoś? |
| | 2 | |
4 maj 22:37
Krl: −ctg2α*
4 maj 22:39
Mila: 1) sposób
oblicz sinα z jedynki trygonometrycznej , potem rozpisz
| | π | | | |
tg(α− |
| )= |
| i skorzystaj z wzorów na róznicę kątów |
| | 4 | | | |
2) 2 sposób od razu skorzystaj z wzoru na tangens różnicy kątów
4 maj 22:42
krystek: | | sinα | |
oblicz sinα poniewaz tgα= |
| i wzór tg(α−β) |
| | cosα | |
4 maj 22:43
Krl: Ok, a jak chciałbym zamienić ten tg no wiesz na alfa ileś da się?
Bo chcę sprawdzić czy innymi sposobami się da te są trywialne^^
4 maj 22:43
4 maj 22:44