Proszę o pomoc bardzo, bardzo pilne !
Julia: Wielomian W ma postać W(x) = x5 +a4x4 + a3x3 + a2x2 + a1x, gdzie a4, a3, a2, a1 są pewnymi
liczbami rzeczywistymi. Wiedząc dodatkowo, że W(2) = 2, W(4) = 4, W(6) = 6, W(8) = 8, oblicz
W(10) (bez wyznaczania współczynników a4, a3, a2, a1)
4 maj 22:23
Julia: proszę wytłumacie mi

!
4 maj 22:28
DżejDżej: W(2)=2 oznacz że za x podstawiasz 2 i przyrównujesz do 2
np.
W(2)=25+a4*22+a3*23+a*2
4 maj 23:00
DżejDżej: W(2)=25+a4*24+a3*23+a*2=2
4 maj 23:03
Rafał274: Z treści zadania mamy :
W(2) − 2 = 0
W(4) − 4 = 0
W(6) − 6 = 0
W(8) − 8 = 0
Pamiętajmy, że liczba 0 jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Mamy taki wielomian.
P(x) = W(x) − x
Wielomian P(x) ma 5 pierwiastków, 0, 2, 4, 6, 8.
Wówczas :
P(x) = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8)
W(x) − x = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8)
W(x) = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8) + x
W(10) = 10 * 8 * 6 * 4 * 2 + 10 = ...
4 maj 23:04