Zadanie
Maćko: BŁAGAM O POMOC

Zad.
Pewien towar, obłożony 7− procentowym podatkiem VAT, kosztuje 1712 zł. O ile złotych
wzrosłaby cena tego towaru, gdyby został on obłozony 22−procentowym podatkiem VAT ?
22 kwi 20:32
Basia:
x − cena bez podatku VAT
jak zapisać 1712 czyli cenę z 7% VAT ?
czekam na odpowiedź
22 kwi 20:36
Maćko: 7%x= 1712
22 kwi 20:39
Basia: Nie.
1712 to x+7%x = 1,07x
1,07x = 1712
z tego liczysz x (cena bez VAT)
potem x + 22%x = 1,22 x
i różnicę
22 kwi 20:42
misia: musisz obliczyć ile to jest 7%z1712zł i ten wynik który ci wyjdzie musisz odjąć od danej
kwoty, i ta kwota która ci wyjdzie to musisz obliczyć ile to jest 22% z tej kwoty,
następnie musisz dodać ta kwotę która ci wyjdzie po obliczeni 7%z1712 do tej kwoty która
ci wyjdzie po obliczeniu 22%z poprzedniej kwoty .noi w ten sposób będziesz miał całe
rozwiązanie zadania.
22 kwi 20:54