geometria analityczna...
kamila: Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(2,0,1) i równoległej do dwóch prostych l1 i l2
jeśli;
l1; 2x=−y=z+1
l2: x+2y−z=0 i x−3z−8=0
a więc prostą l2 wyznaczyłam jako
x=8−6t
y=−4+2t
z=−2t
i nie mam pojęcia co dalej...
4 maj 22:04
Krzysiek: oblicz iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych tych prostych a otrzymasz wektor prostopadły do
płaszczyzny
4 maj 22:08
kamila: ok więc mam coś takiego:
[1/2 , −1, 1] x [−6,2,−2] = [0;−5;−5]
a w odpowiedzi jest że [0,1,−1] ...?
4 maj 22:38
pigor: ... no i dobrze, twój wektor też jest ...

dobry , bo wektory [0,5,−5] =5[0,1,−1] są
komplanarne , w szczególności równoległe i tyle ; "jedź" z nim dalej i w równaniu
płaszczyzny obie jego strony podzielisz sobie przez 5 i tyle . ...
4 maj 22:58