równanie
Tomek: rozwiąż równanie
7
x−1=5
1−x
czy moge zrobic cos takiego

35
5x−5=35
7−7x
Nastepnie przyrównuje i wychodzi x=1
4 maj 21:52
krystek: ?
4 maj 21:52
4 maj 21:53
krystek: (7*5)x=(7*5)1⇒x=1
4 maj 21:57
Tomek: 7*5= 7
x*5
x
35=35
x
x=1 Faktycznie nie pomyslalem zeby tak napisac,
Czyli to co ja pisalem to tylko zbieg okolicznosci

hehe jak bardzo moj sposob byl głupi"
4 maj 21:59
krystek: Nie mogę Twojego "rozgryźć"
4 maj 22:02
Tomek: rozwiąż równanie
4x−5*2x+4=0
Próbowalem zrobic cos takiego za 2x=t
i wyjdzie mi równanie kwadratowe
t2−5t+4=0
(t−4)(t−1)=0 ale dalej to nie wiem
4 maj 22:09
krystek: 2x=4 lub 2x=1
4 maj 22:17
Tomek: tak wiem, ale podstawiając pozniej wychodzi mi x=0 a jeszcze powinno wyjsc x=2
4 maj 22:21
krystek: 2x=22⇒x=2 2x=1 ⇒2x=20⇒x=0
4 maj 22:22
Tomek: Myslalem ze podstawiam to pod cale rownanie, juz rozumiem co miales na myski
dzieki
4 maj 22:27