matura :/:/
matematyk ;|: wyrażenie 2165 * 62 − 2166 podzielone przez 2−23*248 przedstaw w postaci potęgi
liczby 2
22 kwi 20:17
Mickej : z lewej strony są takie cudeńka dzieki którym można to ładnie zapisać postaraj sie
22 kwi 20:19
Basia: W liczniku wyłącz 2165 przed nawias. W mianowniku wykonaj działania na potęgach.
22 kwi 20:31
matematyk ;|: wyrażenie 2165 * 62 − 2166 podzielone przez 2−23*248 przedstaw w postaci
potęgi liczby 2
22 kwi 20:32
Basia: No to zrób jak napisałam wyżej i napisz jaki masz wynik.
22 kwi 20:35
matematyk ;|: jak ty chcesz wyłączyć 2165 przed nawias skoro 62 nie da sie zapisac w postaci liczby
2
22 kwi 20:36
Basia: 62 zostanie w nawiasie
2165*62 − 2166 = 2165*(62 − 2)
licz dalej
22 kwi 20:38
Basia: a nie miało tam być w liczniku −2
167 
22 kwi 20:40
matematyk ;|: wyrażenie 2164 * 62 − 2166 podzielone przez 2−23*248 przedstaw w postaci
potęgi liczby 2
takie jest zadanie
22 kwi 20:43
Basia: No to teraz będzie dobrze.
2164*62 − 2166 = 2164*62 − 2164*22 = 2164*(62−22) = 2164(36−4) =
2164*32 = 2164*25 = 2169
Potrafisz skończyć ?
22 kwi 20:46
matematyk ;|: przed czy po maturze jestes?
22 kwi 20:48
Basia: maturę to ja zdawałam jakieś 100 lat temu
22 kwi 20:51
matematyk ;|: znaczy sie nauczycielka

dobra ok dzieki za pomoc
22 kwi 20:52
Basia: Uchowaj Boże! Za co miałabym tak cierpieć całe życie ? Aż tak nie nagrzeszyłam !
22 kwi 20:54
22 kwi 21:00
22 kwi 21:32