układ równań z parametrami
gorzy: Rozwiąż graficznie układ równań:
y = |x−3| − 1
i w układzie mam:
|x| + |y| = 4
Ładnie proszę o pomoc
4 maj 21:18
Maslanek:

Ta spoko xD
Jeśli się nie mylę z własnym wykresem, to:
x=−1...
Ale to na prawdę nie jest najlepszy pomysł temu wierzyć
4 maj 21:29
4 maj 21:32
Maslanek: Czyli jednak jesteś baranem
4 maj 21:33
Basiek: Że ja?
4 maj 21:34
Maslanek: Oj...

Ja

Wybacz
4 maj 21:35
Basiek: Hahaha.

"Bawisz mnie"− jak to pewna osoba powiedziała. Oj,
Maslanek− mówią, że głodnemu
chleb na myśli.
4 maj 21:36
Maslanek: To moje słowa?
4 maj 21:40
Basiek: O ile mnie pamięć nie myli. Nie przejmuj się, to zdaje się pierwszy Twój błąd jaki widzę

Aż nie mogłam uwierzyć wolframowi, że mówi coś innego
4 maj 21:41
Mila: |x|+|y|=4
kwadrat o wierzchołkach: (4,0),(−4,0),(0,4)(0,−4)
4 maj 21:42
Maslanek: Idę pogrążyć się w nicość...

Jak coś to zapukaj trzy razy i przytupnij nóżką...
4 maj 21:43
4 maj 21:44
Maslanek: Akurat idę pobawić się pochodnymi... Ale to też mi nie wychodzi, bo jest jakieś dziwne zadanie,
którym się zapewne podzielę... Więc chyba masz rację i pogrążę się w czarną dziurę

To zadzwoń jak nie możesz tupnąć.
4 maj 21:46
Basiek: Zadzwonić nie mogę tym bardziej.

Ale jeśli pochodne sprawiają Ci... (jej, to dziwne) radochę, to idź
Mila− mogę zapytać o coś związanego z tą funkcją?
4 maj 21:47
Mila: Basiek, proszę bardzo.
4 maj 21:48
krystek: Rozpatrzyć 4 przypadki
1)x≥0 i y≥0 wtedy x+y=4⇒y=−x+4
2)x≥0 i y<0 wtedy x−y=4⇒y=x−4
3)x<0 iy≥0
4)x<0 i y<0
4 maj 21:51
Basiek: O, super

(1) |x−6|+|y−6|=10 (to nadal będzie kwadrat? O miejscu przecięcia przekątnych (6,6)?)
I tak samo inne, tym podobne?
4 maj 21:51
Basiek: (2) czy np. |x−2|+|y−4|=5 nadal opisuje kwadrat ?
Ogólnie...

trochę tej jednej funkcji nie rozumiem do końca.
4 maj 21:53
krystek: musisz analogicznie rozpatrywać
1)x≥2 i y≥4 itd j.w.
4 maj 21:56
Basiek: Ja wiem,
Krystek, na maturze z pewnością nie mogę sobie napisać, że tak zwyczajnie jest.
Chodzi mi raczej o to, że ja zawsze jakiś głupi błąd zrobię w obliczaniach, jeśli będę mieć
coś takiego, chciałabym na wstępie wiedzieć mniej−więcej co powinno mi wyjść na końcu.
4 maj 21:57
gorzy: okok, czyli zapisuje na wykresie osobno oba wykresy? jak mam zaznaczyć ich rozwiązanie, tej
pierwszej części i drugiej?
4 maj 21:57
Basiek: Miejsca przecięcia to Twoje rozwiązania
4 maj 21:58
gorzy: Dziękuję
4 maj 22:04
Mila: Basiek, trzeba rozpisać. We wszystkich arkuszach Pazdro(które mam) tylko jeden układ był,
równania podobne do do tego co podał "gorzy'. Nie będzie źle.
4 maj 22:05
Mila: gorzy − podaj rozwiązania, poprawiłes I wykres?
4 maj 22:08
Basiek: Rozpiszę, rozpiszę.

Ja się wręcz modlę o funkcje

Tylko ciekawi mnie sposób powstawania
tej właśnie, a nie mam pojęcia, jak to w wyszukiwarkę wpisać
4 maj 22:08
Eta:

S(0,0) przesuwasz o wektor [2,4] i malujesz kwadrat
4 maj 22:09
Basiek: *−*
4 maj 22:10
Eta:
Namaluj

|x+2|+ |y−1|= 3
4 maj 22:10
Eta:
Ale bez pomocy wolframa
4 maj 22:12
Mila: Eto, zepsułaś zabawę. Wszystko podajesz na tacy.
Pozdrowienia.
4 maj 22:13
Basiek:

czerwona kropa(−2,1)
4 maj 22:15
Eta:
@
Mila ......... nie wiem o co Ci chodzi?
Często widzę podawane przez Ciebie rozwiązania ......... nawet na
"złotej tacy" 
Pozdrawiam
4 maj 22:16
Eta:
No i gitara
4 maj 22:17
Eta:
Ten ostatni komentarz → do
Basiek
4 maj 22:18
4 maj 22:19
Eta:
4 maj 22:19
Basiek: Dziękuję Wam obu, naprawdę kochane jesteście.

Myślę, że nie tylko mnie jednej (nie raz zresztą) uratowałyście tyłek, no i (a może tym
bardziej) udowadniacie, że matematyka może być prosta i przyjemna.
4 maj 22:23
Eta:
Dzięki

Idę się odstresować ( dobrą herbatką
4 maj 22:27
krystek: @Eta Ty stresy ?
4 maj 22:29