`
xzy: w ciągu arytmetycznym pierwszy wyraz jest równy (−3) ,zaś a145 = 2157 . Różnicą tego ciągu
jest liczba ?
4 maj 21:13
krystek: an=a1+(n−1)*r podstaw i licz
4 maj 21:15
xzy: no tak zrobiłem i wychodzi mi z ułamkiem 14,98
4 maj 21:20
xzy: a takiej odpowiedzi nie ma..
4 maj 21:20
picia: 15 wychodzi
4 maj 21:21
xzy: 2157= (−3)+(145−1)*r
2157=(−3)+144r
2200=144r/144
r= .....
4 maj 21:24
picia: 2157+3=2160
4 maj 21:25
xzy: xd
4 maj 21:25
xzy: Dzięki wielkie nie ma wytłumaczenia haha
4 maj 21:26
picia:
4 maj 21:27
xzy: Jeszcze jedno zadanko ,nie wiem czy tutaj trzeba podstawić ? Ile wyrazów równych zeru ma
nieskończony ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=(n−2)(n+3)(n+5) ?
4 maj 21:30
krystek: an=0⇔ n=2 ponieważ pozostałe n∉N
4 maj 21:32
picia: przyrownaj do 0. widac ze bedzie ich...?
4 maj 21:33