.
ania: KOMBINATORYKA

Witajcie! Mam problem z rozwiązaniem kilkunastu zadań z kombinatoryki, jeśli znalazłaby sie
jakas dobra dusza, ktora by mi w tym pomogla to bylabym bardzo wdzieczna

Na poczatek mam takie :
W turnieju piłkarskim bierze udział 15 drużyn, z czego za pierwsze trzy miejsca przewidziane są
medale złoty, srebrny i brązowy, natomiast 3 ostatnie drużyny są degradowane do niższej ligi.
Ile jest różnych turniejów, jeśli dwa turnieje uznajemy za takie same, jeżelili miejsca 1, 2 i
3 są takie same oraz zbiór trzech ostatnich drużyn jest również taki sam.
4 maj 21:06
ania: do góry
4 maj 21:37
Dżoli: z chęcią bym Tobie przy tym pomogła, bo powtarzam sobie akurat ten dział, tylko ze to zadanie
jest dośc zawiłe

ono jest z podstawy czy rozszerzenia

?
4 maj 22:14
Grześ: no to możesz ustalić dwie trójdrużynowe grupy. Pozostaje Ci 9 drużyn, które mogą zająć miejsc
na 9!
Lecz możesz grupy zamienić miejscami ( z miejsc zwycięskich na degradujące), czyli:
|A|=2*9!
4 maj 22:19
Grześ: | | | | | |
aaa.... jeszcze pozostaje wybór tych trójdrużynowy grup, czyli dopisz: | * | , |
| | | |
czyli w sumie:
4 maj 22:21
ania: to z rozszerzenia

dzieki Grzesiu, a takie bys potrafil rozwiazac: Ile jest punktów
przecięcia n prostych, z których k jest wzajemnie równoległych jeżeli wiadomo, że żadne inne
nie są równoległe i żadne trzy nie przecinają się w tym samym punkcie?
4 maj 22:32
Grześ: jeśli żadne trzy nie przecinają się w tym samym punkcie... to znaczy, że są punkty przecięcia
między k prostymi równoległymi z (n−k) prostymi, czyli:
k(n−k)
ale skoro n−k prostych nie są równoległe, więc każde dowolnie wybrane pary przecinają się
wzajemnie... ale jednocześnie nie ma przypadku przecięcia trzech w tym samym punkcie, czyli:
| | | |
|A|=k(n−k)+ | , mam nadzieję, ze dobrze  |
| | |
4 maj 22:39
ania: kurde chyba nigdy tego nie ogarnę, jak już widzę rozwiązanie to potrafię zrozumiec co i jak,
ale zeby sama wpasc to ...

mam jeszcze takie:
Ile jest całkowitoliczbowych rozwiązań równania x
1+x
2+x
3+x
4 = 12 takich, że:
a) x
1 ≥ 0 , x
2 ≥ 0, x
3 ≥ 0, x
4 ≥ 0;
b) x
1 ≥ 1, x
2 ≥ 0, x
3 ≥ 2, x
4 ≥ 0;
5 maj 11:23