Streometia
Sandra: Stereometria. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc

W pewnym ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym, krawędź podstawy jest równa
wysokości i wynosi 3 cm . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Wytłumaczy mi to ktoś?

Pliss
4 maj 21:05
4 maj 21:08
DżejDżej: ostrosłup prawidłowy sześciokątny czyli w podstawie ma sześciokąt foremny, czyli 6 trójkątów
równobocznych połączonych wierzchołkami.
4 maj 21:10
Sandra: Ale tu jest szcześciokątny.
Więc Pp= 6 * a2√3/ 4?
4 maj 21:11
4 maj 21:11
Sandra: Dzięki
4 maj 21:11
DżejDżej: tak nad 4 nie nad 2 pomyłka
4 maj 21:11
Ziomek: Podstawa tworzy Ci sześciokąt foremny. Sześciokąt foremny jest zbudowany z 6 trójkątów
równobocznych, a więc w ten sposób możesz obliczyć pole podstawy. Pp = 6* (3
2√3)/4. i ze
wzoru na objętość ostrosłupa liczysz objętość
4 maj 21:12
4 maj 21:12
Ziomek: ale sie spóźniłem : D
4 maj 21:12
4 maj 21:13
picia:
4 maj 21:14
asdf: a = h = 3
| | 1 | | 6a2√3 | | 6a3√3 | | a3√3 | |
V = |
| * |
| * H = |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 12 | | 2 | |
4 maj 21:18