pochodne
kleopatra29: wykazac ze funkcja:
| | 1 | |
y=xex+ |
| x3+2x2+6x+1 spełnia warunek y'''−2y'+y=x2 |
| | 3 | |
proszę o rozwiązanie
4 maj 21:04
Maslanek: y' = ex + x(ex) + x2 + 4x + 6
y'' = ex + ex + x(ex) + 2x + 4
y''' = ex + ex + ex + x(ex) + 2.
Zsumuj.
4 maj 21:06
kleopatra29: robiłam tak ale tak nie wychodzi proszę o rozwiązanie do końca z góry dziękuję
4 maj 21:09
Maslanek: | | 1 | |
3ex + x(ex) + 2 − 2ex −2x(ex) − 2x2 − 8x −12 + x(ex) + |
| x3 + 2x2 + 6x + 1 = |
| | 3 | |
| | 1 | |
= ex − 9 − 2x + |
| x3 = ex ln e − eln 9 − eln 2x + eln 1/3 x3 = |
| | 3 | |
= e
x − e
ln 9 − e
ln 2 + ln x + e
ln 1/3 + 3lnx =
= e
ln x (e
ln 1/3 + 3 − e
ln 2) − e
2ln 3 + e
x =
= e
ln x − ln 2 − e
2ln 3 + e
x = ...
Mi też nic nie wyszło

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Może dlatego, że tam powinno być y''' − 2y'' + y' ?
4 maj 21:23
Maslanek: Nawet na pewno
4 maj 21:23
kleopatra29: dziękuję
4 maj 21:28