fda
blogther: Dane jest równanie (x + 3)[x2 + ( p + 4) x + ( p +1)2]= 0 z niewiadomą x.
a) Rozwiąż to równanie dla p = 1.
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru p , dla których równanie to ma tylko jedno
rozwiązanie.
pod punkt a juz zrobiłem mam jednak problem z tym b)
pomoze ktos?
4 maj 20:57
Maslanek: b) Jedno z rozwiązań to x=−3
Więc to w nawiasie nie może mieć rozwiązań.
4 maj 20:58
blogther: policzyłem tez dla tego pod punktu be takie załozenie ze x = − 3 jest jedynem pierwiastkiem
wtedy to w nawiasie klamerkowym nie moze miec zadnego czyli Δ < 0
4 maj 20:58
Maslanek: Więc o co chodzi?
4 maj 20:59
Maslanek: Ewentualnie jest jeszcze jedno rozwiązanie...
Takie, że w nawiasie będzie x=−3 jako pierwiastek również. Nawet podwójny
4 maj 21:00
blogther: w opowiedzi jest jeszcze cos takiego ze Δ = 0 i xw = − 3 czyli w takim razie − 3 bedzie
podwojnym pierwiastkiem ale nie wiem jak to policzyc mam po prostu wyznaczyc ta delte a potem
co dalej?
4 maj 21:00
blogther: jak policze ta Δ = 0 to ma ze p = −2 lub p = 2 i teraz ma podstawic to p do townanie i
sprawdzic dla ktorego xw bedzie rowny − 3 tak?
4 maj 21:03