kąt wpisany
lolek:

♠punkty A,B,C,D,E,F,G,H,I,J dzielą okrąg o srodku S na 10 równych łuków. oblicz miarę kąta
wpisanego AGE zaznaczonego na rysunku
nie mam pojecia jak za to się zabrac
4 maj 20:56
picia: masz odp?72?
4 maj 21:01
lolek: mam
4 maj 21:01
lolek: tylko jak to ci wysszło
4 maj 21:02
picia: 360/10=36 miara kata np asb
ase to 5 takich czyli 144
kat wpisany jest 2 razy mniejszy od srodkowego (jesli sa oparte na tym samym luku) czyli ma 72
4 maj 21:05
konrad: Skoro okrąg jest podzielony na 10 odcinków to kąt ś0rodkowy oparty na każdym takim odcinku
będzie miał 360/10=36o. Kąt środkowy oparty na łuku ae (nie wiem jak to zapisać) będzie miał
4*36=144o. Zatem kąt wpisany AGE który jest oparty na tym samym łuku będzie miał 144/2=72o.
4 maj 21:06
lolek: no tak tylko skąd ci się wzieło 4*36
4 maj 21:09
picia: no 4 takie
4 maj 21:09
Eta:

360
o : 10 =
36o
2α=4*36
o ⇒ α= ............
4 maj 21:10
lolek: heheh dobrze wiedziec lol

ale moze ktos napisac tak na chlopski rozum
4 maj 21:12
Eta:
"na chłopski rozum " ....... masz ode mnie rysunek
4 maj 21:14
picia: juz nie wiem jak to lepiej wyjasnic...
4 maj 21:15