trygonometria,przeksztalcenia
piotrek: mam pytanie, w jaki sposob z postaci
cosx − √3*sinx
mogę dojsc do postaci 2cos(x + π/3) lub 2sin(π/6 − x) (oba wzory rownowazne)
z czego nalezy skorzystac?
pozdrawiam
4 maj 20:41
Eta:
Jak kto woli
4 maj 20:41
piotrek: a na przyklad?

bo ja nie mam pojęcia

wiem, ze cosx = sin (x − π/2) , ale za wiele mi to nie daje
4 maj 20:44
Eta:
| | 1 | | √3 | | π | | π | | π | |
2( |
| cosx− |
| sinx=2*( cos |
| *cosx − sin |
| *sinx)= 2 cos( |
| +x) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | π | |
=2 (sin |
| *cosx− cos |
| *sinx)= 2 sin( |
| −x) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
4 maj 20:47
piotrek: jestes wielka, dzięki

zapomnialem, ze
√3/2 to charakterystyczna wartosc
super, dzieki
4 maj 20:49
Eta:
4 maj 20:50