zagwostka związana z dziedziną funkcji a ekstremum
Zajer: Czy jeżeli ekstremum według pochodnej przebiega w punkcie (np) x=0 oraz x=2 zaś funkcja
pierwotna jest określona na R\{0} to ekstremum funkcji pierwotnej jest w x=0 i x=2 czy tylko w
x=2?
Przykład −x3+9x−16x zadanie: znaleźć przedziały monotoniczności oraz ekstrema.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
4 maj 20:36
Maslanek: Ciągłości w punkcie x=0 nie będzie.
4 maj 20:39
Zajer: Czyli również ekstremum nie występuje w tym punkcie?
4 maj 20:56
Maslanek: x=0 też nie należy do dziedziny pochodnej, więc jak najbardziej nie
4 maj 20:57
Zajer: wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości
4 maj 21:36