:)
Dżoli: spośród liczb {1,2,3,...,1000} losujemy jednocześnie 2, które oznaczymy x i y. ile jest
możliwości wylosowania takiej pary liczb dal której a) x jest podzielne przez 23 a y jest
niepodzielne przez 23 b) x*y jest podzielne przez 23
4 maj 20:17
Dżoli: proszę o pomoc w tym zadaniu
4 maj 21:04
Mila: a) oblicz ile jest liczb podzielnych przez 23 i mniejszych od 1000
potem podpowiem.
4 maj 22:23
konrad: a)
podzielnych przez 23 jest 43
zatem niepodzielnych 1000−43=957
43*957=41151
b)
żeby iloczyn dwóch liczb był podzielny przez 23 jedna z tych liczb musi być równa 23
23*999=22977
4 maj 22:23
Mila: konrad w b mam inny wynik.
4 maj 22:27
konrad: miało być 43 nie 23
4 maj 22:29
Mila: jedna podzielna przez 23 a druga niepodzielna lub obydwie podzielne prze 23.
4 maj 22:33
konrad: hmm
4 maj 22:34
konrad: ja jednak jestem 43*999=42957
4 maj 22:51
Mila: Wytłumacz Konrad, kiedy iloczyn jest podzielny przez 7? to jest prosty przykład.
4 maj 22:56
konrad: no kiedy jeden z czynników jest podzielny przez 7
4 maj 22:56
Mila: albo obydwa.
Dobra, oblicz w naszym pierwszym zadaniu ile jest par takich, że x*y nie dzieli się przez 23.
4 maj 23:00
Mila: konrad?
4 maj 23:05
konrad: dobra, chyba rozumiem
rozumiem Twój zapis, wiem dlaczego tak jest a nie inaczej ale dlaczego mój sposób liczenia jest
zły?
4 maj 23:05
Mila: Ja natomiast nie rozumiem dlaczego mnożysz przez 999. (jest 1000liczb)
4 maj 23:17
konrad: no bo pomijam tą jedną już wylosowaną
4 maj 23:19
Mila: Domyśliłam się, ale teraz myślę, jak wyjaśnić resztę.
4 maj 23:22
picia: przyznam sie ze sledze tutaj wszystko bo mnie to ciekawi i jakbym mogl o cos spytac..
4 maj 23:28
konrad: a już wiem

u mnie może wyjść para liczb np. (23,46) i (46,23) a przecież kolejność tu przecież nie ma
znaczenia
4 maj 23:28
picia: dobra ja juz tez wiem
4 maj 23:32
Dżoli: a ja i tak nie zrozumiałam jak to zadanie zrobić
4 maj 23:32
Mila: Dżoli, czego nie rozumiesz? Który zapis jest niejasny?
Konrad, tak mi wyszło, jak mówisz i nie będę pisała konkretu, bo już wiesz. Lubię takich
zawodników.
4 maj 23:35
picia: a czy idzie to jakos w iloczynie zapisac?
moze 43*21
4 maj 23:36
Mila: Konrad Twój sposób też dobry, ale trzeba policzyć te podwójne pary i odjąć.
4 maj 23:37
Dżoli: lubisz takich zawodników. to miło mi, że nie lubisz takich którym czasami trzeba poświęcić
więcej czasu

ale u mnie to akurat nie jest super z tymi wszystkimi kombinatorykami

Ja podpunkt a rozumiem

ale mam problem z b..
4 maj 23:41
Dżoli: a jeszcze jedno: jak szybko policzyc ze jest 43 liczb podzielnych przez 23?
4 maj 23:43
Mila: | | | |
picia symbol | w tym przypadku można rozpisać |
| | |
przykłady:
4 maj 23:43
Mila: 1000:23=43 +reszta
reszta nie interesuje Cię.
Można z ciągów
a1=23
an=989⇔989=23+(n−1)*23 ale to nie jest szybkie, ale czasem konieczne.
4 maj 23:46
picia: no czyli 43*21 tak
4 maj 23:46
Mila: Tak, Picia.
4 maj 23:50
picia: Dzieki
4 maj 23:52
Mila:
4 maj 23:56