.
Xenoa: ETA i reszta

:
dalej nie kminie tego
| x+3 | | x−3 | |
| − |
| =0 |
| x+1 | | x−1 | |
4 maj 20:16
Dżoli: najpierw wylicz wspólny mianownik
4 maj 20:18
picia: najpierw wyznacz dziedzine

ale juz pewnie to zrobilas
4 maj 20:18
DżejDżej: a o co chodzi w tym zadaniu?
o wyznaczenie x?
4 maj 20:19
Eta:
D= R\{−1,1}
1 sposób
z mnożenia "na krzyż"
(x+3)(x−1)= (x−3)(x+1)
dokończ ....... pamiętaj o dziedzinie
4 maj 20:20
Xenoa: @picia − pewnie że zrobiłam

czyli wyjdzie mi x
2−1=0
x
2=1
x=1 ?
4 maj 20:22
Xenoa: jak na krzyż Eta, jak mam między wyrażeniami − ?
4 maj 20:23
Maslanek: 4x=0?
4 maj 20:23
Maslanek: Eta przeniosła ten wyraz odejmowany na drugą stronę i mnoży.
4 maj 20:24
picia: a co to jest x=1?to ma byc wynik czy do dziedziny?bo tak czy siak zle.
4 maj 20:24
Xenoa: ja to zrobiłam tak :
| (x+3)(x−1) | | (x−3)(x+1) | | x2−x+3x−3 | |
| − |
| = |
| − |
| (x+1)(x−1) | | (x+1)(x−1) | | x2−1 | |
| | x2+x−3x−3 | | −3−(−3) | |
|
| i wyszło mi |
| czyli x2−1 ? |
| | x2−1 | | x2−1 | |
czy gdzieś coś źle zrobiłam i naprawdę musze przewietrzyć mózg ?
4 maj 20:27
Eta:
Jedziemy dalej

x
2+2x−3= x
2 −2x−3
4x=0 ⇒ x=0 € D więc jest rozwiązaniem tego równania
4 maj 20:27
Maslanek: 4x=0
4 maj 20:27
Eta:
Po co Ci te "koszmarki"?
mnóż "na krzyż"
4 maj 20:30
Dżoli: ale sposób z obliczaniem wspólnego mianownika itd. tez jest dobry?
4 maj 20:36
Eta:
No też, na jedno wychodzi
4 maj 20:37
Xenoa: Okok

dzięki i idę sie przewietrzyć ...
4 maj 20:38