przeksztalcenie
Tomek: W wyniku jakich przeksztalcen wykresu funkcji g(x)=2x otrzymamy wykres funcji f?
f(x)=−2x+1
mi wyszło przesuniecie o 0 i −1
ale to jest zle
4 maj 20:06
Basiek: [0,1]
4 maj 20:07
f: odbicie symetryczne wzg. osi x i przesunięcie o [0,1]
4 maj 20:12
Tomek: i mam rozumiec ze te odbicie jest spowodowane tym, ze a jest ujenmne tak?
4 maj 20:14
Dżoli: tez bym chciała zrozumieć dlaczego [0,1] a nie [0,−1]
4 maj 20:19
4 maj 20:20
f:

zależy co rozumiesz przez "a", z powodu minusa przed 2
x
wykresy:
czerwony: 2
x
niebieski: −2
x
zielony: −2
x+1
4 maj 20:23
Maslanek: Albo najpierw [0,−1], potem SOY
Albo SOY, potem [0,1]
4 maj 20:25
Dżoli: jak na moje to ten zielony wykres wyglada jakby był przesuniety co najmniej o [0,2] a miał yc
tylko o [0,1]
Moze pzredstawiłeś to tylko po to zeby zobrazowac i niepotrzebnie sie czepiam, ale sama chce
się upewnic
4 maj 20:34
f: tak − nie starałem się zbytnio

ale 2
x przechodzi przez (0,1), −2
x przez (0,−1) , to −2
x+1 przechodzi przez (0,0) − głównie
tego pilnowałem
4 maj 20:38
Tomek: ok a co powiesz na ten przykład f(x)= 2|x| ?
4 maj 20:53
Maslanek: Co z nim? ;>
4 maj 20:56
Tomek: Jezeli mialbym go rysowac? to czy mam zrobic tak?
rysuje f(x)= 2
x nastepnie tą czesc co wyjdzie w I cwiartce odbijam wzgledem osi Oy
4 maj 21:06
Maslanek: A co tam jest w środku?
4 maj 21:07
Tomek:

nie umiem tutaj rysowac ale taki cos mi wyszlo
4 maj 21:12
Tomek:
4 maj 21:14