macierz
mikołaj: Dany jest układ równań:
x−y+z=1
x+y−z=1
x+y+z=1
x+2y−z=1
a) Nie rozwiązując układu równań określić ilość jego rozwiązań.
b) Metodą eliminacji Jordana−Gaussa znaleźć rozwiązanie tego układu.
Mógłby ktoś mi pomóc
4 maj 19:37
Godzio: b)
w
4 jest kombinacją 3 poprzednich (jaką ? )
1 −1 1 | 1
1 1 −1 | 1
1 1 1 | 1
1 0 0 | 1
1 1 −1 | 1
1 1 1 | 1
1 0 0 | 1
0 1 0 | 0
1 1 1 | 1
w
3 − w
1 − w
2
1 0 0 | 1
0 1 0 | 0
0 0 1 | 0
x = 1, y = z = 0
4 maj 19:46
mikołaj: W podpunkcie a) to równanie ma jedno rozwiazanie
4 maj 19:57
Godzio:
Tak, trzeba wyznacznik 3 x 3 policzyć (chyba) i pokazać ≠ 0
4 maj 19:59