Prawdopodobieństwo
Isme: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, … , 999, 1000} losujesz jedna liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo,
ze otrzymasz liczbę podzielna przez 3 lub przez 5.
Nie wiem chyba mózg mi dziś już wypaliło. Jak to będzie?

przez 3 jest 333 liczb
a przez 5 jest 200 liczb
A− liczba podzielna przez 3 lub 5.
| | 333 | | 200 | | 60 | | 473 | |
P(A)= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 1000 | | 1000 | | 1000 | | 1000 | |
?
4 maj 19:20
Godzio:
| | 60 | |
Na pewno − |
|  ? |
| | 1000 | |
4 maj 19:22
Isme: Nie. Raczej 66

?
4 maj 19:23
psik: 15,30,45,...,990.
990 = 15 + 15n − 15
15n = 990
n = 60
4 maj 19:24
Godzio:
Teraz ok
4 maj 19:24
psik: jest dobrze, czy coś jest źle?
4 maj 19:24
Isme: dzięki !
4 maj 19:25
lolek: a dlaczefo przez 66?
4 maj 19:25
Godzio:
| | 990 | |
Oprócz tego, że |
| ≠ 60 to jest ok |
| | 15 | |
4 maj 19:25
4 maj 19:25