całka z arcsinx
astra: Proszę o pomoc z taką całka, zależałoby mi na kolejnych krokach rozwiązywania...
∫ √1−x2 arcsinx dx
4 maj 19:07
Krzysiek: podstawienie:
x=sint
czyli: arcsinx =t
dx=costdx
4 maj 19:13
astra: hmmm...tak wlasnie robiłam, ale nie zgadza mi sie z odpowiedzią,...Ale pewnie przez to, że jest
inaczej sformułowana...
4 maj 19:15
Godzio:
arcsinx = t
x = sint
| | 1 − x2 | |
∫√1 − x2arcsinxdx = ∫ |
| arcsinxdx = ∫(1 − sin2t) * tdt = |
| | √1 − x2 | |
| | 1 + cos2t | | 1 | | 1 | |
∫tcos2tdt = ∫t * |
| dt = ∫( |
| t + t |
| cos2t)dt = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | sin2t | | sin2t | | t2 | | sin2t | | cos2t | |
∫ |
| tdt + |
| * t − ∫ |
| dt = |
| + |
| *t + |
| = |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 8 | |
| 1 | | 1 | |
| (2t2 + 2sin2t + cos2t) + C = |
| (2arcsin2x + 4x√1 − x2 + 1 − 2x2) + C |
| 8 | | 8 | |
chyba się nie pomyliłem, wykorzystałem fakt, że:
sin(2t) = 2sintcost, gdzie t = arcsinx, wówczas: sint = x, cost =
√1 − x2
Reszta to zwykłe działania (w między czasie całkowanie przez części)
4 maj 19:15