uklad rownan
;p: Kiedy jakis uklad rownan ma nieskonczenie wiele rozwiazan?
4 maj 19:06
;p: Układ równań
4x + 2y = 10
6x + ay = 15
ma nieskończenie wiele rozwiązań, jeśli
a) a= −1
b) a= 0
c) a=2
d) a=3 ?
Jak to zrobić? ?
4 maj 19:15
AS: Układ będzie miał nieskończenie wiele rozwiązań,
gdy proste określone tymi równaniami będą się nakładać.
4 maj 20:34
pigor: ...

a będą się nakładać (pokrywać), czyli ich równania będą
miały swoje współczynniki proporcjonalne (w szczególności identyczne)
wtedy i tylko wtedy, gdy
46=
2a ⇔
23=
2a ⇔
13=
1a ⇔
a=3 ; odp.
d) .
4 maj 20:51
;p: dzieki
5 maj 09:44