Rozwiązanie ?
Xenoa:
sprowadzić do wspólnego mianownika ?
4 maj 18:58
kylo1303: Zacznij od dziedziny, to nie jest dodawanie wiec do wspolnego mianownika nie musisz
sprowadzac. Poskracaj co sie da. Poza tym dobrze by bylo jakbys napisal czy to jest rownanie
czy jakas nierownosc, czy moze funkcja.
4 maj 18:59
Xenoa: W poleceniu jest, że to WYRAŻENIE. Dziedzinę mam wyznaczoną, wysza mi o, −2, −5. Tylko co dalej
? Jak to mogę poskracać skoro między działaniami mam znaki dodawania i odejmowania ?
4 maj 19:00
Xenoa: tzn wyszło mi x∊r/{0,−2,−5}
4 maj 19:01
Eta:
| x | | (x+5)(x−5) | | x−5 | |
| * |
| = |
| |
| x(x+5) | | x+2 | | x+2 | |
D= R\ {0, −5, −2}
4 maj 19:01
konrad: mianownik pierwszego ułamka i licznik drugiego rozpisz i wtedy ci się skróci przez (x+5)
i dalej dopiero powymnażaj
4 maj 19:02
Xenoa: | | x | |
aa jak mam |
| to w założeniu mam pisać 3≠0 ? nigdy nie umiałam zapamiętać |
| | 3 | |
4 maj 19:07
konrad: nie
4 maj 19:08
Eta:
3 jest zawsze różne od zera

to D= R
4 maj 19:08
Xenoa: bo ogólnie wyrażenie wygląda tak :
zał.
3x+9≠0
x≠−3
D : x∊R\{−3] czy {−3;3} ?
4 maj 19:11
konrad: no to pierwsze
4 maj 19:14
Xenoa: Ok
4 maj 19:14
konrad: a nie jeszcze to nie wszystko
x≠0
4 maj 19:14
Eta:
| | x(x−6) | | 3 | | x−6 | |
...= |
| * |
| = |
| |
| | 3(x+3) | | x | | x+3 | |
D=R\ {−3, 0}
4 maj 19:15
Xenoa: a rozwiązać to mogę tak ? :
| x(x−6) | | 3 | |
| * |
| ? i skrócić ? |
| 3(x+3) | | x | |
4 maj 19:15
Xenoa: aha, dzięki

czyli dobrze zrobiłam...

a przy dodawaniu i odejmowaniu, sprowadzać do
wspólnego mianownika ?
4 maj 19:17
Eta:
tak

i pamiętać o dziedzinie !
4 maj 19:21
Xenoa: pamiętam, to robię z marszu

sprawdzisz czy dobrze ? :
zał.
x≠0 i x≠2
D : x∊R\{0;2}
| 3 | | 6 | | 3(x−2) | | 6x | | 9x−6 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| x | | x−2 | | x(x−2) | | x(x−2) | | x2−2x | |
4 maj 19:24
Eta:
I gitara

......... w nagrodę
4 maj 19:34
Xenoa: haha

Dziękuje, dziękuje

aleee jeszcze jedno
| x+2 | |
| −2 |
| 2x | |
zał.
2x≠0
x≠0
xeR\{0}
ale rozwiązanie ?
4 maj 19:36
Xenoa: pomnożyć razy 2x?
4 maj 19:36
Eta:
| x+2 | | 2*2x | |
| − |
| = ............ |
| 2x | | 2x | |
4 maj 19:38
Xenoa: czyli dobrze myślałam..
4 maj 19:38
Eta:
4 maj 19:39
Xenoa: | | −3x+2 | |
wyjdzie |
| czy coś pomąciłam ? |
| | 2x | |
4 maj 19:41
Eta:
ok
4 maj 19:42
Xenoa: a
wspólny mianownik − Ok, a co z zerem ?
4 maj 19:44
4 maj 19:45
4 maj 19:45
Xenoa: Ok, zrobiłam.

co do innego przykładu
(x+3)(x−3)=2x−9
to nawiasy pomnożyć przez siebie, czy zapisać to jako wzór x
2−9=2x−9 ?
4 maj 19:52