Pomocy ??
Wiki: Rozwi ąż równanie
a) (x − √2) (2 + √2) = x
b) (x + √3)(2 − √3) = x−1
c) x √5 − 1√5 = x√5
4 maj 18:54
Wiki: w c powinno być:
x√5 − 1√5= 1− x√5
4 maj 18:55
Wiki: czy ktoś to może mi rozwiązać
4 maj 19:05
picia: a) x=2
4 maj 19:10
4 maj 19:13
picia: b) tez 2
4 maj 19:13
Wiki: a w wynik w c jest dobry bo mi nie wychodzi?
4 maj 19:39
Eta:
Zależy czy dobrze napisana treść?
odczytałam tak:
| | x√5 | |
|
| = 1−√5 ? tak ma być? |
| | √5 | |
4 maj 19:42
4 maj 19:45
Eta:
A to zmienia postać rzeczy

x
√5−1=
√5(1−x
√5)
x
√5−1=
√5−5x
5x+x
√5=
√5+1
x(5+
√5)=
√5+1
| | √5+1 | |
x= |
| =......... usuń niewymierność z mianownika |
| | 5+√5 | |
x=.......... dokończ
4 maj 19:49
Wiki: √55
4 maj 19:53
Wiki: tak?
4 maj 19:53
4 maj 20:00
4 maj 20:02
Xenoa: Eta czemu przez 5 ?
| | (√5+1)*√5 | | 5+1√5 | | 1√5 | |
skoro |
| = |
| i po skróceniu daje Ci |
| |
| | (5+√5)*√5 | | 10 | | 2 | |
4 maj 20:08
Eta:
usuwając niewymierność z mianownika mnożymy przez:
| √5+1 | | 5−√5 | |
| * |
| =....... |
| 5+√5 | | 5−√5 | |
4 maj 20:10
Xenoa: ahhhh masz racje... Mój błąd

Zwracam honor
4 maj 20:11
Eta:
Po drugie : jak ty to mnożysz i upraszczasz!
4 maj 20:12
Xenoa: Pomotałam już wszystko sobie, za dużo tej matematyki dzisiaj
4 maj 20:14
Eta:
Zjedz
4 maj 20:14
Xenoa: zjadłam przed chwilą tamto co mi dałaś

Idę chyba przewietrzyć mózg
4 maj 20:15
Eta:
Odpocznij
4 maj 20:16