pigor: ... no to np. tak :
A) x% *32=12 ⇔ 32x=1200 ⇔
x=1200:32=
37,5% stanowili chłopcy ;
B) 12,5% *32= 50% *8= 4 osoby z klasy uczyły się hiszpańskiego ;
C) o
20−1212=
812 =
23 *100%=
13 *200 =
6623% liczba
dziewcząt w klasie była większa od liczby chłopców ;
D) o
20−1220=
820 =
25 *100% =
40% liczba chłopców w klasie
była mniejsza od liczby dziewcząt ;
E) niech
x dziewcząt przeniosło się , to
20−x=? , zatem
40%(32−x)=12 ⇔ 4(32−x)=120 ⇔ 32−x=30 ⇔
x=2 , więc
20−x =20−2=
18 dziewcząt pozostało w klasie humanistycznej . ...