Trygonometria
Basiek: Nie mam nawet pojęcia, czy da się to rozwiązać, ale....
dla x∊<0,2π>
4 maj 18:37
psik: |sint| = 0,8
sint = 0,8 v sint = −0,8?
4 maj 18:41
4 maj 18:41
psik: ale nieładne liczby
4 maj 18:41
Basiek: | | π | |
Tfu. * |
| oczywiście.  |
| | 3 | |
4 maj 18:43
psik: hmm to chyba niewiele zmienia .
4 maj 18:44
Basiek: dla sint>0
I że niby co dalej?

Dwie kolejne linijki mógłbyś (mogłabyś?) mi zapisać?
4 maj 18:46
Henio: sin(2(x+π/6)=0,8
4 maj 18:47
Henio: czyli przesunięcie wykresu sin2x o π/6 w lewo
4 maj 18:48
Henio: sin x = 0.8 dla około 53 stopnie
4 maj 18:49
Basiek: Tzn. w tym zadaniu chodzi o geometryczną interpretację, to umiem. Nie wiem tylko, czy można to
policzyć.
4 maj 18:49
Basiek: dla sint>0
2x+60
o= 53
o lub 2x+60
o= 127
o
I tak samo potem z ujemnymi, tak
4 maj 18:51
kylo1303: Jesli nie interesuje cie odczytanie przyblizonej wartosci z tablic to ewentualnie zostaje
zabawa ze wzorami, przykladowo:
sin2(a+b)=2sin(a+b)cos(a+b)=2*(sinacosb+sinbcosa)*(cosacosb−sinasinb) i cos probowac
4 maj 18:51
4 maj 18:52
blogther: jak zwykle z błedami za co przepraszam
4 maj 18:53
Henio: tam wyżej brakuje ci co ile się powtarza
a co do ujemnych to chyba tak
4 maj 18:55
Basiek: "Najdroższa".... awansowałam
4 maj 18:58
Godzio:
Basiek podaj pełne polecenie, bo znam to zadanie
4 maj 19:00
Basiek: Czyli +2kπ ?
Tzn. bo jak już piszę w stopniach, to to też powinno być w stopniach? Np. +360o*k ?
4 maj 19:00
Basiek: Oj,
Godzio, zrobiłeś tyle zadań, że znasz... wszystkie.
Treść:
| | π | |
Naszkicuj wykres funkcji g(x)=sin(2x+ |
| ), następnie ustal liczbę rozwiązań równania |
| | 3 | |
|g(x)|=0,8 należących do zbioru <0,2π>
Jak tam
Godziu− zapracowany człowiecze?
4 maj 19:03
Godzio:
Wiedziałem, że to to zadanie

Jak sama widzisz, narysuj wykres, (ważna jest końcówka na przedziałach) i narysuj prostą y =
0,8, a następnie podaj liczbę rozwiązań, czyli punktów przecięcia
4 maj 19:05
Henio: Tak wszystko w stopniach.
4 maj 19:06
Godzio:
Jak tam ? Fatalnie, mam zapieprz taki, że nie wyrabiam z niczym

dzisiaj sobie urlop biorę, a
od jutra aż do kolokwiów zapierdziel
4 maj 19:06
Godzio: Pisz lepiej jak matura Ci poszła
4 maj 19:07
Basiek: Godzio no... spokojnie. Narysować umiem. Zresztą, z takimi prośbami to ja biegam do wujka
Wolframa. Nie umiem rozwiązywać równań trygonometrycznych. Stąd− patrzę, że to troszkę
niecodzienne, może się czegoś nauczę
4 maj 19:07
Godzio: Jak to nie umiesz

y = sinx −− to umiesz
| | π | | π | |
y = sin(x + |
| ) −− przesunięcie sinusa o |
| w lewa |
| | 6 | | 6 | |
| | π | |
y = sin(2x + |
| ) −− ściśnij wykres 2 razy  |
| | 3 | |
Albo
| | π | | π | |
y = sinx ⇒ y = sin2x ⇒ y = sin(2(x + |
| )) = sin(2x + |
| ) |
| | 6 | | 3 | |
Bez różnicy kolejność
4 maj 19:09
kylo1303: To po co ty
Basiu chcesz obliczac to wyrazenie co podalas? Masz podac tylko LICZBE
rozwiazan a nie same rozwiazania
4 maj 19:10
Basiek: Cytuję jeszcze raz:
"Narysować
umiem".
A matura... kiepsko, kiepsko, chociaż miałam nie narzekać. Albo praca na temat, albo nie. Ale
będzie dobrze, zawsze jest.
4 maj 19:10
Basiek: Teraz Kylo:
"Nie umiem rozwiązywać równań trygonometrycznych. Stąd− patrzę, że to troszkę
niecodzienne, może się czegoś nauczę."
4 maj 19:12
Henio: To zrób sobie np takie:
Rozwiąż równanie: cos(2x+π/3)=1/2 x∊(−π,5/2π).
4 maj 19:14
Basiek: | | π | | π | | π | | π | |
2x+ |
| = |
| +2kπ lub 2x+ |
| =− |
| +2kπ i k∊C |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | |
x=kπ lub x= |
| +2kπ k∊C i |
| | 3 | |
| | π | | 7π | |
x∊{0, |
| , π, |
| , 2π} |
| | 3 | | 3 | |
4 maj 19:19
Henio: w drugim masz błąd
4 maj 19:22
Basiek: Oczywiście, ja w tym zawsze zrobię błąd, chociażby jak proste nie było.

To przez przeświadczenie o tym, że "nie umiem" i "będzie źle", więc... jest źle.
Poprawiam.
| | π | | 5π | |
x∊{0, π, 2π, − |
| , |
| } |
| | 3 | | 6 | |
4 maj 19:29