ostrosłup
monika: Długosc krawędzi podstawy ostroslupa prawidlowego trójkątnego jesy równa 2√3 cm, a kąt
nachylenia krawędzi bocznej do plaszczyzny podtsawy ma miarę 60 stopnii. Oblicz objętosc
ostroslupa.
Mi wyszedł wynik 3√3 cm, a ma byc 6 i nie wiem gdzie popełniłam błąd.
4 maj 18:25
nikon: obliczyłaś 2/3hpodst
4 maj 18:30
monika: tak, obliczyłam. h = 3 , wiec 2/3 h = 2
4 maj 18:30
nikon: no a H − wys ostrosłupa? jaki wynik?
4 maj 18:33
monika: h podstawy.... H ostrosłupa wyniosło 2√3
4 maj 18:35
picia: no to wychodzi 6

sorry ze sie wtracam ale bylem ciekawy.
4 maj 18:38
monika: a mozesz mi ty wyliczyc

?
4 maj 18:39
nikon: musiałaś się pomylic w końcowych obliczeniach
4 maj 18:39
nikon: V=1/3 a2√34H
4 maj 18:40
4 maj 18:42
monika: hmm tylko że jeśli chodzi o Pole podtsawy to masz (2√32)*√3 / 4 czyli po skróceniu 3√3
4 maj 18:45
nikon: dobrze i dalej licz objętośc
4 maj 18:46
picia: no zgadza sie
4 maj 18:46
4 maj 18:48
monika: looo juz widze, wzielam h podtawy, a nie wysokosci, dzieki
4 maj 18:49
picia:
4 maj 18:51