| √3 | ||
między nimi zmniejsza się z prędkością | s−1. Określić prędkość zmiany pola tego | |
| 10 |
.
Zacząłem tak:
a=20cm
b=50cm
α=30o.
a'=a+4Δt
b'=b+6Δt
| √3 Δt | ||
α'=α+ | . | |
| 10 |
| 1 | ||
P= | ab sinα. | |
| 2 |
| ΔP | ||
Z definicji pochodnej lim (Δx→0) | = U{1/2(a+4Δt)(b+6Δt)[sin(α−√3/10 Δt)] − 1/2ab | |
| Δt |
| sinα/2(6a Δt + 24Δt2 + 4bΔt) | ||
Po paru równasiach dochodzimy do postaci | = | |
| Δt |
| ΔP | 1/2(a+4Δt)(b+6Δt)[sin(α−√3/10 Δt)] − 1/2ab sinα | |||
lim (Δx→0) | = | . | ||
| Δt | Δt |
Proszę o pomoc
Skąd Ty te zadania bierzesz?...
No więc hop!
Dla zainteresowanych
Ogólnie rozwiązanie zadania jest dobrze oprócz pewnego szczegółu (otóż za grubego przybliżenia
| √3 | √3*Δt | |||
przy sin(a− | ). Które powinno być równe: sina−cosa* | , | ||
| 10 | 10 |
| √3 | √3 Δt | |||
bo sin | Δt ~ | . | ||
| 10 | 10 |
| xy sin a | ||
S= | . | |
| 2 |
| dS | dx | dy | d a | ||||
= 1/2 * y sin a | + 1/2 * x sin a | + 1/2 * xy * cos a * | |||||
| dt | dt | dt | dt |
| dS | |
= 1/2 * 50 * sin 30 * 4 + 1/2 * 20 * sin 30 * 6 + 1/2 * 20 * 50 * cos 30 * | |
| dt |
| dS | |
= 50 + 30 − 50 * 3/2 = 80 − 75 = 5. | |
| dt |