Ciąg geometryczny(?) z liczbą zero
cinek: Mam taki dość nietypowy problem. Piszę takie zadanie z infy, w którym po podaniu kilku liczb
program ma mi wyświetlić komunikat czy dane liczby tworzą ciąg geometryczny, czy też nie.
Tylko w jednym momencie pojawia się taki oto problem. I tu pojawia się moje pytanie. Czy
podane liczby tworzą ciąg geometryczny?
1.: 0 0 0
2.: 4 0 0
3.: 9 0 2
4.: 0 0 8 0
5.: 0 0 0 0 0
6.: 5 0 0 0 0
| | an+1 | |
Zgodnie z definicją iloraz q= |
| (wiecie o co chodzi, nie da się napisać tego w |
| | an | |
indeksie dolnym), no a dzielić przez 0 nie można. Tylko, że np. wg wikipedii ostatni przykład
jest ciągiem geometrycznym, a moim zdaniem nie.
Jakie jest wasze zdanie?
4 maj 18:10
nikon: a czym się różni ostatni przykład od drugiego?
Są dwa nietypowe ciągi geometryczne (można powiedziec wyjątki):
0,0,0,... a1=0 i q=R
a,0,0,0,... a1=a i q=0
4 maj 18:16
konrad: cyt. z Wikipedii
| | an | |
"Jeśli q jest różne od zera, to powyższy wzór można zapisać w postaci |
| =q" |
| | an−1 | |
4 maj 18:17
konrad: ciąg ten jest geometryczny, a ten wzór po prostu dla nie ma zastowania w tym przypadku i tyle
4 maj 18:18
cinek: Dzięki za odp.
Niczym się nie różnią, napisałem tak kilka przykładów.
Czyli są tylko dwa takie wyjątki, a znasz jakieś źródło na ich temat?
4 maj 18:19
nikon: no tak, ale dla q=0 tego wzoru nie można zastosowac ( zgodnie z tym co przytoczyłeś) co nie
oznacza, że q nie może byc równe 0
4 maj 18:19
nikon: np podręcznik do klasy II Nowa Era, ale w każdym innym też pewnie będzie ta informacja
4 maj 18:21
konrad: przecież nie napisałem, że q nie może być równe 0
4 maj 18:21
cinek: podręczniki z liceum to niestety ma już sprzedane

a nie może już być np. 0,0,a,.. albo 0,a,0,...
4 maj 18:23
nikon: no nie tak nie wyjdzie nigdy c. geom
4 maj 18:24
cinek: ok, dzięki
4 maj 18:25