matematykaszkolna.pl
Ciąg geometryczny(?) z liczbą zero cinek: Mam taki dość nietypowy problem. Piszę takie zadanie z infy, w którym po podaniu kilku liczb program ma mi wyświetlić komunikat czy dane liczby tworzą ciąg geometryczny, czy też nie. Tylko w jednym momencie pojawia się taki oto problem. I tu pojawia się moje pytanie. Czy podane liczby tworzą ciąg geometryczny? 1.: 0 0 0 2.: 4 0 0 3.: 9 0 2 4.: 0 0 8 0 5.: 0 0 0 0 0 6.: 5 0 0 0 0
  an+1  
Zgodnie z definicją iloraz q=

(wiecie o co chodzi, nie da się napisać tego w
  an  
indeksie dolnym), no a dzielić przez 0 nie można. Tylko, że np. wg wikipedii ostatni przykład jest ciągiem geometrycznym, a moim zdaniem nie. Jakie jest wasze zdanie?
4 maj 18:10
nikon: a czym się różni ostatni przykład od drugiego? Są dwa nietypowe ciągi geometryczne (można powiedziec wyjątki): 0,0,0,... a1=0 i q=R a,0,0,0,... a1=a i q=0
4 maj 18:16
konrad: cyt. z Wikipedii
 an 
"Jeśli q jest różne od zera, to powyższy wzór można zapisać w postaci

=q"
 an−1 
4 maj 18:17
konrad: ciąg ten jest geometryczny, a ten wzór po prostu dla nie ma zastowania w tym przypadku i tyle
4 maj 18:18
cinek: Dzięki za odp. Niczym się nie różnią, napisałem tak kilka przykładów. Czyli są tylko dwa takie wyjątki, a znasz jakieś źródło na ich temat?
4 maj 18:19
nikon: no tak, ale dla q=0 tego wzoru nie można zastosowac ( zgodnie z tym co przytoczyłeś) co nie oznacza, że q nie może byc równe 0
4 maj 18:19
nikon: np podręcznik do klasy II Nowa Era, ale w każdym innym też pewnie będzie ta informacja
4 maj 18:21
konrad: przecież nie napisałem, że q nie może być równe 0 emotka
4 maj 18:21
cinek: podręczniki z liceum to niestety ma już sprzedane emotka a nie może już być np. 0,0,a,.. albo 0,a,0,...
4 maj 18:23
nikon: no nie tak nie wyjdzie nigdy c. geom
4 maj 18:24
cinek: ok, dzięki emotka
4 maj 18:25