matematykaszkolna.pl
g blogther: proszze o sprawdzenie zadania i opowiedzenie czy dobrze wykonałem wszystkie oblicznia Oblicz prawdopodobieństwo P( A′∩B′) , jeśli P(A') = 13, P(B′) = 14 i P(A∩B) = 12 zapisałem tak P( A′∩B′) = P(A∪B) − P(A∩B) = 13 + 1412 = 1112 zrobiłem rysunek ale to mi nie pasowała wiec napisałem jeszcze cos takiego P( A′∩B′) = 1 − 1112 = 112 ← i to jest poprawna opowiedz czy moge tak zrobic czy lepiej od razu napisac P( A′∩B′) = 1 − P(A∪B) − P(A∩B) = 1 − 13 + 1412 = 1 − 1112 = 112 napisałem to jedynke z przodu bo P(B′) + P(B) = 1 = Ω ←czy to jest poprawne i stad wzieła mi sie ta jedynka w tym rownaniu P( A′∩B′) = 1 − P(A∪B) − P(A∩B) czyli to by bylo tak P( A′∩B′) = Ω − P(A∪B) − P(A∩B) ale tej Ω sie nie pisze w rownaniach wiec napisałem 1 czy dobrze rozumuje skad sie wzieła ta jedynka w opowiedzi jest podane ze korzystaj z jakiegos prawa De Morgana ale ja takiego nie znam zapomniałem jeszcze zapisac u gory P(A) i P(B) ale to jest oczywiste ile one wynosza
4 maj 18:00
kylo1303: Nie obraz sie ale nie chce mi sie tego czytac. Od razu wyznaczylbym sobie P(A) i P(B), nastepnie bez problemu policzysz P(AuB). A'∩B' jest uzupelnieniem AuB do calej omegi. Zbiory te sa rozloczne, takze proste rownanko i masz wynik.
4 maj 18:57
Basiek: Prawdopodobieństwo Ω, a więc wszystkich możliwych zdarzeń jest równe 1. Więc obrazowo: A− zdarzenie takie, że wypijesz piwo A'− nie wypijesz P(A)+P(A')=1 Bo przecież... nie masz innej opcji, prawda? Nieważne, czy zapiszesz w jednej, czy dwóch linijkach, będzie okej. Prawo de Morgana jest przydatne, ale nie obowiązkowe obecnie. Chyba wszystko, co ono zawiera można z rys. zbiorów odczytać.
4 maj 18:58
blogther: tego typu zadania sa za mała ilos pkt na maturze i nie chce zrobic jakiegos błedu w zapisie bo mi odrazu poleca po punktach
4 maj 19:00
Basiek: Stop. Przecież [mówię tylko o linijkach z obliczeniami]: linijka 2ga ≠ 3cia.
 11 1 
Po lewej masz to samo, zaś po prawej całkiem co innego

12 12 
To nie jest tożsamość. W jednym musi być błąd.
4 maj 19:05