g
blogther: proszze o sprawdzenie zadania i opowiedzenie czy dobrze wykonałem wszystkie oblicznia
Oblicz prawdopodobieństwo P( A′∩B′) , jeśli P(A') = 13, P(B′) = 14 i
P(A∩B) = 12 zapisałem tak
P( A′∩B′) = P(A∪B) − P(A∩B) = 13 + 14 − 12 = 1112
zrobiłem rysunek ale to mi nie pasowała wiec napisałem jeszcze cos takiego
P( A′∩B′) = 1 − 1112 = 112 ← i to jest poprawna opowiedz
czy moge tak zrobic czy lepiej od razu napisac
P( A′∩B′) = 1 − P(A∪B) − P(A∩B) = 1 − 13 + 14 − 12 = 1 − 1112 = 112
napisałem to jedynke z przodu bo
P(B′) + P(B) = 1 = Ω ←czy to jest poprawne i stad wzieła mi sie ta jedynka w tym rownaniu
P( A′∩B′) = 1 − P(A∪B) − P(A∩B)
czyli to by bylo tak
P( A′∩B′) = Ω − P(A∪B) − P(A∩B)
ale tej Ω sie nie pisze w rownaniach wiec napisałem 1 czy dobrze rozumuje skad sie wzieła ta
jedynka w opowiedzi jest podane ze korzystaj z jakiegos prawa De Morgana
ale ja takiego nie znam zapomniałem jeszcze zapisac u gory P(A) i P(B) ale to jest oczywiste
ile one wynosza
4 maj 18:00
kylo1303: Nie obraz sie ale nie chce mi sie tego czytac. Od razu wyznaczylbym sobie P(A) i P(B),
nastepnie bez problemu policzysz P(AuB). A'∩B' jest uzupelnieniem AuB do calej omegi. Zbiory
te sa rozloczne, takze proste rownanko i masz wynik.
4 maj 18:57
Basiek: Prawdopodobieństwo Ω, a więc wszystkich możliwych zdarzeń jest równe 1.
Więc obrazowo:
A− zdarzenie takie, że wypijesz piwo
A'− nie wypijesz
P(A)+P(A')=1 Bo przecież... nie masz innej opcji, prawda?
Nieważne, czy zapiszesz w jednej, czy dwóch linijkach, będzie okej.
Prawo de Morgana jest przydatne, ale nie obowiązkowe obecnie. Chyba wszystko, co ono zawiera
można z rys. zbiorów odczytać.
4 maj 18:58
blogther: tego typu zadania sa za mała ilos pkt na maturze i nie chce zrobic jakiegos błedu w zapisie bo
mi odrazu poleca po punktach
4 maj 19:00
Basiek: Stop.
Przecież [mówię tylko o linijkach z obliczeniami]:
linijka 2ga ≠ 3cia.
| | 11 | | 1 | |
Po lewej masz to samo, zaś po prawej całkiem co innego |
| ≠ |
| |
| | 12 | | 12 | |
To nie jest tożsamość. W jednym musi być błąd.
4 maj 19:05