W dwóch hotelach wybudowane prostoątne baseny. Basen w pierwszym hotelu ma powiezchnię 240 m
kwadratowych. Basen w drugim hotelu ma powierzchnię 350 m kwadratowych oraz jest o 5 metrów
dłuższy i 2m szerszy niż w pierwszym hotelu. Oblicz jakie wymiary mogą mieć baseny w obu
hotelach. Podaj wszystkie możliwe odpowiedzi.
więc dochodzę do układu równań
xy=240 dziele obustonnie przez y
(x+5)(y+2)=350
x=240y
5y+ 4802y − 100= 0 mnoże obustronnie o 2y
10y2 − 200y + 480 = 0 dziele obustronnie przez 10
y2 − 20y+48 = 0
z obliczonej delty nie mogę wyliczyć pierwiastka
:(
Gdzie robię błąd ?
| 240 | ||
(x+5)(y+2)=350 oraz x= | powstanie cos takiego:
| |
| y |
| 480 | ||
240+ | +10+5y−350=0
| |
| y |
! Banalny błąd a sama go nie mogłam wyłapać