!
1. Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego (An) jest równy −2 a ósmy 12. Zatem...
A) a4<0 B) a4=0 C) a4=3 D) a4>3
| 4 | ||
2. Funkcja f(x)= | gdzie x≠0 jest malejąca | |
| x |
| x+5 | ||
3. Rozwiąż równanie | = x+2 | |
| x+1 |
| −n2+3n−2 | ||
4.Oblicz pierwszy, trzeci i piąty wyraz ciągu określonego wzorem an= | ||
| 2 |
| 2+n | 3 | |||
5.Określ, które wyrazy ciągu określonego wzorem an= | są nie mniejsze niż | |||
| 2n+10 | 8 |
no to 3−y pierwsze np. tak :
1. a4=a1+3r=−2+3r= ? , ale a1=−2 i a8=a1+7r=12 ⇒ −2+7r=12 ⇒ r=2
zatem a4= −2+6=4 , więc odp. D) ;
2. z definicji monotoniczności funkcji , poprawna odpowiedź to A) ;
3. x+5x+1=x+2 i x≠−1 ⇒ x+5=x2+3x+2 ⇔ x2+2x−3=0 ⇔
⇔ x2+2x+1−4=0 ⇔ (x+1)2=4 ⇔ |x+1|=2 ⇔ x+1=−2 lub x+1=2 ⇔ x∊{−3,1} . ..