dziwne
DRAMAOK -pomocy :(: Stosunek obwodów dwóch podobnych wielokątów jest równy 7:9, a dwa odpowiadające sobie
boki tych wielokątów różnią się o 7 cm. oblicz długość tych boków
22 kwi 19:39
Mariusz: pisze
22 kwi 19:48
Mariusz: a− ilośc boków
x− długość krótszego
x+7 −dłuższy
ax/a(x+7)=7/9
9ax=7ax+49a
2ax−49a=0
2a(x−24,5)=0
czyli x = 24,5
x+7=31,5
22 kwi 19:50
DRAMAOK -pomocy :(: ax/a(x+7)=7/9
9ax=7ax+49a
nie rozumiem skad to sie wzielo
22 kwi 19:53
Mariusz: a*x to jest długośc obwodu mniejszego
a*(x+7) obwód większy
dzielisz je bo masz podany stosunek ich do siebie
a to
9ax=7ax+49a po wymnożeniu, (zapisz to wcześniejsze równanie sobie w postaci ułamka
zwykłego i wymnóż je tak aby nie było mianowników)
22 kwi 20:00