całka
Esseker: całka. Proszę o pomoc w obliczeniu metodą przez części całki : sinxcosxdx
zapętlam sie i nie wiem jak to uryzc

z góry dzięki
4 maj 17:32
konrad: a to musi być przez części?
4 maj 17:39
Godzio:
Musisz to przez części robić?
4 maj 17:39
Krzysiek: nie wiem dlaczego akurat przez części...przez podstawienie od razu wychodzi
przez części można np. tak:
u=sinx u'=cosx
v'=cosx v=sinx
∫sinxcosxdx =sin
2 x −∫sinxcosx dx
| | 1 | |
czyli ∫sinxcosx = |
| sin2 x +C |
| | 2 | |
jeżeli przyjmiesz tak:
u=cosx
v'=sinx
to całka inna wyjdzie różna o stałą
4 maj 17:42
Esseker: musze przez czesci bo takie mam polecenie. dzięki wielkie
4 maj 18:56