ciągi określone wzorami i równiania itp.
Szakal86: poczebuje waszej pomocy w kilku zadaniach....
1. Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego (An) jest równy −2 a ósmy 12. Zatem...
A) a4<0 B) a4=0 C) a4=3 D) a4>3
| | 4 | |
2. Funkcja f(x)= |
| gdzie x≠0 jest malejąca |
| | x | |
A) na przedziałach: (−
∞,0) i (0,
∞) B) w zbiorze R/{0} C) w zbiorze (−
∞,0)∪(0,
∞) D) w
zbiorze R
| | x+5 | |
3. Rozwiąż równanie |
| = x+2 |
| | x+1 | |
| | −n2+3n−2 | |
4.Oblicz pierwszy, trzeci i piąty wyraz ciągu określonego wzorem an= |
| |
| | 2 | |
| | 2+n | | 3 | |
5.Określ, które wyrazy ciągu określonego wzorem an= |
| są nie mniejsze niż |
| |
| | 2n+10 | | 8 | |
6. w ciągu arytmetycznym a5 = 42 i a6 = 77 . Oblicz r, a1 i S
10
.....dzięki jeżeli ktoś pomoże